Risikerer 10 års fengsel for en Instagram-historie

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. februar 2023 | 02:58

20 år gamle Olesya ble arrestert for antikrigsinnlegg på sosiale medier. En av dem var bekymret for eksplosjonen på broen som forbinder Russland med Krim i oktober i fjor.

– Jeg la ut en Instagram-historie om broen, sier Olesya til BBC, og reflekterer over hvordan ukrainerne var fornøyd med det som hadde skjedd.

Hun hadde også delt en venns innlegg om krigen.

Så begynte dramaet.

– Jeg snakket i telefonen med moren min, sier Olesya, «da jeg hørte inngangsdøren åpne seg. Mye politi kom inn. De tok fra meg telefonen og ropte til meg at jeg måtte ligge på gulvet».

Olesya ble anklaget for å rettferdiggjøre terrorisme og diskreditere de russiske væpnede styrkene. Hun risikerer opptil 10 års fengsel.

– Jeg hadde aldri forestilt meg at noen kunne få en så lang fengselsstraff for å legge ut noe på internett, sier Olesya.

–  Jeg hadde sett rapporter om vanvittige dommer i Russland, men jeg hadde ikke fulgt så mye med og fortsatte å snakke ut.

Olesya er student ved Northern Federal University i Arkhangelsk, og er nå lagt til Russlands offisielle liste over terrorister og ekstremister.

–  Da jeg skjønte at jeg hadde blitt satt på samme liste som skoleskyttere og IS, syntes jeg det var galskap, forteller Olesya.

I henhold til reglene for husarrest har hun forbudt å snakke i telefonen og bruke internett.

Olesya har et bilde tatovert på høyre ben – Russlands president Vladimir Putin avbildet som en edderkopp, med en orwellsk inskripsjon: «Storebror ser deg».

Artikkelen fortsetter.

Skjermbilde: BBC

Bilde ble delt i en gruppe som for det meste var historiestudenter, som diskuterte om de skulle rapportere Olesya overfor myndighetene.

I en kommentar blir Olesya beskyldt for å skrive «provoserende innlegg av defaitistisk og ekstremistisk karakter, ifølge BBC som har sett kommentarene i chatten.

Senere, da listen over påtalemyndighetens vitner ble lest opp i retten, kjente Olesya igjen navnene fra studentchatten.

Det er ett år siden Kreml lanserte sin «spesielle militæroperasjon» i Ukraina – begrepet de bruker om Russlands fullskala invasjon av nabolandet. Innen uker etter angrepet oppfordret president Putin den russiske offentligheten til å skille «sanne patrioter fra avskum og forrædere».

Putins fremste TV-propagandist: – Kan vi ikke endelig angripe London?

mest lest