Norge skal trene ukrainske marinesoldater

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. februar 2024 | 07:49

I løpet av våren starter norske soldater opptrening av ukrainske marinesoldater i småbåtoperasjoner.

Det kunngjør Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Treningen markerer begynnelsen på det maritime samarbeidet som Norge leder sammen med Storbritannia.

– Vi må bidra der vi kan gjøre en forskjell. Her kan Norge stille etterspurt kompetanse i verdensstoppen. Norge har utviklet et godt forhold til ukrainske marinesoldater gjennom trening i Norge, nå tar vi dette samarbeidet videre og etablerer et særskilt treningsopplegg, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Opplæringen forventes å vare omtrent ett år i første omgang, og den vil begynne i Nederland.

– Målet med koalisjonen er å utvikle arbeidet som allierte og partnere gjør for å støtte Ukraina, både på kort og lang sikt. Nå vil Storbritannia, Norge og andre land hjelpe Ukraina med å bygge en varig maritim kapasitet. Dette er et langsiktig prosjekt, og støtten vil kreve mye arbeid i mange år fremover, sier Gram.

Norge, som en maritim nasjon, kan bidra med maritim ekspertise, nye teknologiske løsninger og innovasjon.

– Vi må hjelpe Ukraina med å åpne handelsruter i Svartehavet. Vi har som mål å styrke Ukrainas sjøforsvar og forbedre Ukrainas evne til å operere langs sin egen kyst. Norge har tidligere gjennomført opplæring av ukrainske soldater i småbåtoperasjoner og vil kunne bygge videre på denne støtten når de konkrete planene for videre utvikling er klare, sier forsvarsministeren.

mest lest