USA holdt hemmelig russiske planer om atomvåpen i verdensrommet

Avatar photo
Publisert 15. februar 2024 | 20:53

Amerikanske medier meldte onsdag om at russerne kan ha planer for atomvåpen i verdensrommet. Det er ikke nytt for Det hvite hus.

Lederen for en av USAs etterretningskomiteer advarte onsdag om en «alvorlig trussel mot nasjonens sikkerhet» i en kryptisk melding.

Komiteens leder, republikaneren Mike Turner, sa ikke nøyaktig hva han siktet til, men ba president Biden om å gjøre den hemmeligstemplede informasjonen om trusselen offentlig.

Planene omhandler våpen som kan brukes til å angripe satellitter, bekrefter sikkerhetspolitisk talsperson John Kirby på en pressekonferanse.

– USA har hatt kjennskap til dette lenge. Det er ikke en aktiv kapasitet de har for øyeblikket, og noe de utvikler.

Amerikansk etterretning skal ikke ha ønsket å offentliggjøre informasjon rundt russernes planer.

– De har alvorlige bekymringer rundt en bred deklassifisering av etterretning om dette, sier Kirby.

USA skal ha varslet sine europeiske allierte om at Russland utvikler kjernefysiske romvåpen som kan utgjøre en direkte trussel mot vestlige satellitter.

Den norske E-tjenesten bekreftet overfor VG torsdag at de er kjent med at Russland har utviklet og testet våpen for fysiske angrep på satellitter.

– Foreløpig er ikke dette effektivt, sa sjefen for E-tjenesten, Nils Andreas Stensønes i et intervju med VG i forbindelse med E-tjenestens årlige trusselvurdering.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har ikke ønsket å kommentere sikkerhetstrusselen som ble kjent onsdag. Det skriver VG.

– Jeg kan ikke kommentere de opplysningene. Det jeg kan si er at Nato-land kontinuerlig utveksler etterretnings-informasjon, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i Brussel torsdag ettermiddag.

mest lest