VG-kommentator rasismeforklarer nordmenn: Mener Drammens-flertall sier «nei til mørkudede»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. februar 2024 | 10:17

Shazia Majid (49) er privilegert kommentator i Norges mest leste avis, VG. I en kommentar torsdag er hun ute med sine egen tolkning av kommunestyrebedtaket i Drammen denne uken hvor det erklært at man ville prioritere mottak av flyktninger fra Ukraina.

«En må gjerne forsøke å overbevise folk om at vedtaket i Drammen kommune om å kun ta imot ukrainske flyktninger ikke handler om hudfarge og kultur. Men om «(…) at krig i nærområder kan ses på som en saklig grunn til å prioritere».» skriver hun og konkluderer:

– Men det holder ikke.

«For la oss si Drammen kommune sin motivasjon er saklig. Staten har jo også valgt å prioritere ukrainske flyktninger. Men effekten av denne prioriteringen er krystallklar: En effektiv utestenging av mørkhudede (flyktninger) til Norge og til Drammen.»

Hun mener Drammen har bestemt seg for å «plukke vekk «ikke-vestlige».»

– Dette er jo ganske sjokkerende. Diskriminering, og enkelte vil si rasisme, på høylys dag, mener den pakistansk-norske kvinnen.

Shazia Majid ser et mønster i den norske rasismen. Derfor er hun ikke sjokkert, «historien tatt i betraktning.»

– Dette har «vi» gjort før, skriver hun. – Kanskje ikke på dette nivået og på en så tydelig måte som i Drammen i 2024. Men tydelig nok, og med de midlene man hadde til rådighet.

«Med «vi» tenker jeg for eksempel på Trondheim kommune i 1970, eller Finnmark året etter. Da hadde det kommet noen hundre ikke-vestlige, et annet ord for mørkhudede, til Norge. De ble omtalt som «fremmedarbeidere»,» skriver hun.

Hun mener Trondheim kommune den gang jobbet «målrettet med å holde fremmedarbeidere unna. Fylkesarbeidssjefen i Sør-Trøndelag, Fridtjof Eilertsen, sa for eksempel at han var veldig fornøyd med det lave tallet for fremmedarbeidere i sin by.»

Så viser hun til at de i Finnmark forsøkte det samme og hun henter et sitat:

«Vi frykter at pakistanere får problemer om de flytter til Nord-Norge. Vårt spesielle klima med mørke og kalde vintermåneder kan skape psykiske og sosiale problemer for sydlendingene», sa fylkesarbeidssjef Rolf Karla til VG i 1971.

«Om ikke annet så vet du nå hvorfor det ikke er så mange pakistanere i Trondheim eller i Finnmark,» skriver Majid.

Majid ser ut til å ha glemt at VG selv, dagen før hennes egen kommentar, skrev en artikkel om flyktninger som flyttet fra Finnmark nettopp på grunn av klimaet.

– Snøen og temperaturen var veldig annerledes enn der vi kom fra. Klimaet var egentlig hovedårsaken til at vi flyttet fra Båtsfjord og hit til Nøtterøy, sa Shokri Alhamo-Alhsso (47) til VG.

Og det var altså dagen før Majids artikkel – samme avis. iNyheter har omtalt den VG-artikkelen her.

Les også: Fikk asyl fra forfølgelse og krig – ble «for vanskelig» å bo i Nord-Norge

Også Oslo.folk får sitt pass påskrevet av Majid. Hun viser til at drabantbyen Lambertseter satte seg «kraftig på bakbeina da kommunen foreslo å bygge boliger til innvandrere i bydelen på slutten av 70-tallet.»

Begrunnelsen var det det samme, slik hun tolket det, nordmenn trodde «ikke-vestlige betød trøbbel.»

– Så ja, det er ikke første gangen. Og vi har åpenbart ikke lært av historien. Det interessante nå er at en kommune i Norge forsøker å få diskrimineringen formalisert og systematisert, skriver hun og fortsetter:

– Det kan bety to ting. For det første at man ikke er redd for å være åpen og uttalt. Er det fordi det er blitt større aksept i Norge for systematisk forskjellsbehandling med den konsekvens at det fører til rasisme?

Men ppørsmålet er hva som har skjedd med Norge på grunn av den ikke-vestlige innvandringen, som har skjedd i enormt omfang, til tross for den rasistiske motstanden Majod mente det var.

I tillegg til «rasisme» som grunn for Drammens-vedtaket omtaler Majid det hun kaller «erfaringene med innvandringen».

«Her sliter Drammen og særlig Fjell bydel med samme typen problemer som Oslo har i Groruddalen,» innrømmer VG-kommentatoren;

«Høy tetthet av innvandrere og en rekke sosiale problemer. Som familier med lav inntekt, innbyggere med dårligere helse, lavere yrkesdeltagelse, færre kvinner i arbeid, mye ungdomsvold, dårligere skoleresultater, forekomst av æresvold og negativ sosial kontroll.»

Er det altså en grunn til å være skeptisk til mer ikke-vestlig innvandring?

Det synes ikke Majid:

– Drammen har lagt ballen på straffemerket. For det første kan vedtaket være ulovlig. For det andre er det moralsk forkastelig, fordi virkningen er rasistisk. Da er det lett å ta avstand, avslutter hun.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Foretrekker å flytte tilbake til voldelige menn enn å sendes tilbake til hjemlandet: – Disse kvinnene tar veloverveide og rasjonelle valg (+)

mest lest