DeSantis: USA bør ikke bli «ytterligere viklet inn» i Ukraina-krigen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. mars 2023 | 09:09

Donald Trump og Ron DeSantis, som er de to øverste republikanerne i meningsmålingene om presidentnominasjonen i 2024, sier at forsvaret av Ukraina ikke er en vital amerikansk interesse.

Trump, har konsekvent vært skeptisk til USAs støtte til Ukraina, og har antydet at han kan megle en fredsavtale, som involverer at Ukraina overgir territorium. DeSantis har tidligere forsøkt å unnvike spørsmål om Ukraina.

Begge mennene svarte på et spørreskjema fra Tucker Carlson, Fox News-verten i beste sendetid, som la ut svarene på Twitter.

Florida guvenøren DeSantis, sa at USA ikke burde «bli ytterligere viklet inn» i Russland-Ukraina-krigen.

Tidligere president Donald Trump, som også dominerer meningsmålingene, sa at Ukraina-krigen ikke var en vital amerikansk interesse, «men det er for Europa … det er derfor Europa bør betale langt mer enn vi gjør, eller minst tilsvarende».

Bemerkningene kommer i en tid med militær stillstand, der ingen av partene viser seg i stand til å gjøre betydelige gjennombrudd på slagmarken. Ukraina håper å bryte uføret i løpet av våren, men det er uklart om de har nok våpen og erfarne soldater til å nå sine mål.

Analytikere har sagt at jo lenger krigen fortsetter, jo bedre er Putins sjanser, ettersom Ukrainas vestlige støttespillere blir trette av kostnadene, og Russlands større befolkning blir en stadig viktigere faktor.

– Mens USA har mange viktige nasjonale interesser – å sikre våre grenser, adressere beredskapskrisen i vårt militære, oppnå energisikkerhet og uavhengighet, og kontrollere det kinesiske kommunistpartiets økonomiske, kulturelle og militære makt – å bli ytterligere viklet inn i en territoriell tvist mellom Ukraina og Russland er ikke en av dem, sa DeSantis til Carlson.

DeSantis anklaget også Joe Biden for å gi «en blank sjekk» til Ukraina og sa:

– Uten tvil bør fred være målet. USA bør ikke besørge bistand som kan kreve utplassering av amerikanske tropper eller gjøre Ukraina i stand til å engasjere seg i offensive operasjoner utenfor landets grenser.

DeSantis mener også at F-16 og langdistanse-missiler bør være helt uaktuelt å sende til Ukraina. Han påpekte at det vil øke risikoen for å trekke USA nærmere en krig mellom verdens to største atommakter.

– Den risikoen er uakseptabel, sier han.

– Russland ville definitivt ikke ha raidet og angrepet Ukraina hvis jeg var din president, hevdet Trump i sitt svar til Carlson.

Mens republikanerne i Senatet bredt støtter USAs militære støtte til Ukraina, krever en voksende gruppe representanter i Representantenes hus at den må opphøre. Med sine bemerkninger tok DeSantis side i en heftig debatt innad i sitt parti.

DeSantis refser republikanere som oppfører seg som «potteplanter» i kampen mot «woke-ideologien»

mest lest