Putin har bedt om dansk samarbeid i Nord Stream sabotasjen: – Åpenbart begått på statlig nivå

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. mars 2023 | 01:36

Russerne ønsker tilgang til den internasjonale etterforskningen av Nord Stream-eksplosjonen, og sier nå at de har funnet nye og egne bevis.

Russlands president Vladimir Putin sier han har bedt om dansk tillatelse til å undersøke havbunnen.

På havets bunn ved restene av Nord Stream-rørledningene hevder det russiske gasselskapet Gazprom å ha funnet en gjenstand som ser ut som en antenne.

Putin sa i et intervju med russiske statlige medier at den mulige antennen ble antatt å være en eksplosiv detonator, ifølge de russiske nyhetsbyråene RIA og Tass.

– Det ser ut til at flere bomber ble plassert. Noen eksploderte og noen gjorde det ikke, men det er uklart hvorfor, hevder Putin.

Putin sa at det var vanskelig for russere å undersøke omstendighetene rundt sabotasjen da de ikke fikk lov til å være i nærheten av området.

Han ber derfor Danmark om å gi tillatelse til nettopp det.

Danmark har rett til å undersøke og bestemme hvem som kan undersøke eksplosjonene som skjedde i Danmarks eksklusive økonomiske sone. To av i alt fire lekkasjer skjedde i Danmarks sone.

Les også: Lavrov: Vestlige mediers nye versjon av Nord Stream-hendelsene er «usammenhengende babbel»

Presidenten er imidlertid ikke helt fornøyd med svaret fra danske myndigheter.

– Svaret var vagt, for å si det enkelt, ikke noe svar. De sa at vi må vente, sier Putin i et intervju med journalisten Pavel Zarubin på TV-kanalen Rossiya-1.

Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen bekrefter overfor danske TV 2 og DR at myndighetene har mottatt informasjon fra Russland at det er observert en liten gjenstand nær rørledningen.

– Vurderingen fra våre myndigheter er at det ikke er noen umiddelbar sikkerhetsrisiko og derfor ingen fare for menneskeliv eller skipstrafikk, sier han.

– Det tar vi selvfølgelig alvorlig, og det etterforskes, sier han til DR.

I en uttalelse sier Putin at det skal gå an å reparere de ødelagte gassrørledningene.

– Terrorhandlingen ble ganske åpenbart begått på statlig nivå, fordi ingen amatører kan begått en slik handling, sier Putin, ifølge statlige russiske medier.

Les også: – Åpenbart at USA og NATO er ansvarlig for Nord Stream-sabotasjen

Selv om han ikke vil rette pekefingeren direkte mot noen, sier presidenten at USA har en åpenbar interesse av å sprenge Nord Stream – noe både amerikanerne og EU avviser.

Amerikanske og tyske etterretningskilder rapporterte i forrige uke at en pro-ukrainsk gruppe sabotører muligens kan stå bak Nord Stream-eksplosjonene.

Men alt snakk om ukrainske sabotører er «tull», sier Vladimir Putin.

Russland om den nye Nord Stream-teorien: – Det lukter en enorm forbrytelse

mest lest