Sender Huitfeldt på kurs

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. mars 2024 | 11:41

Fra fredag av starter Anniken Huitfeldt i sin nye stilling som spesialrådgiver i Utenriksdepartementet, som hun tidligere var sjef for.

I høst skal Huitfeldt tiltrå som ambassadør i USA. I mellomtiden har hun imidlertid signert en arbeidskontrakt med Utenriksdepartementet, der hun blir ansatt som spesialrådgiver i sikkerhetspolitisk avdeling.

Ifølge TV 2s kilder er utnevnelsen – og ansettelsen kontroversiell internt i UD.

Som følge av den nye jobben forlater Huitfeldt også umiddelbart sitt folkevalgte verv som stortingsrepresentant. Det skyldes Grunnloven § 63, som forbyr personer som er ansatt i forvaltningen å stille til valg til Stortinget.

I mellomtiden skal Huitfeldt gjennomføre et omfattende kurs- og opplæringsprogram for å forberede seg på oppgavene som ambassadør.

Det til tross for at Huitfeldt i to år var sjef for Utenriksdepartementet, inntil Støre sparket henne ut av regjeringen i høst.

– Jobben som stasjonssjef blir stadig mer krevende og oppgavene endres, og det er helt avgjørende at de som reiser ut får solid og relevant opplæring før utreise, sier kommunikasjonssjef Tuva Bogsnes i UD til TV 2.

Anniken Huitfeldt ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2. Klokken 12 vil Espen Barth Eide holde en pressekonferanse i Utenriksdepartementet, og to timer senere vil Huitfledt selv kommentere utnevnelsen i en pressekonferanse.

mest lest