Legger skylden på Trump for Iran-situasjonen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. april 2024 | 08:59

Talsmann John Kirby for USAs nasjonale sikkerhetsråd, svarte på Irans direkte angrep mot Israel ved delvis å peke på tidligere president Trump for å ha styrket Iran.

– Det var den forrige administrasjonen som bestemte seg for å trekke oss ut av Iran-avtalen. Og nå er Iran så mye dramatisk nærmere en potensiell evne til å skaffe seg kjernevåpen enn de var før Trump ble valgt, sier Kirby i et intervju med Shannon Bream på Fox News.

Kommentarene fra Kirby kom som svar på spørsmål fra Bream om Biden-administrasjonens politikk med å tillate unntak fra sanksjoner og frigjøring av midler i forhold til Iran. Ifølge den amerikanske TV-kanalen godkjente Biden-administrasjonen forrige måned på nytt et unntak fra sanksjoner med å tillate Irak å kjøpe energi fra Iran, noe som tillot den statlige sponsoren av terrorisme å få tilgang til 10 milliarder dollar. På det tidspunktet hadde Kirby sagt at pengene ikke ville gå til «mullahene».

– Den svakheten vi har vist [under Biden-administrasjonen], det er utrolig. Og det ville ikke ha skjedd hvis vi var i embetet, du vet det, sa Trump på et valgmøte lørdag.

Republikanske senatorer kritiserte det de så som Bidens fortsatte svakhet når det gjelder avskrekking etter at det iranske regimet ignorerte hans forespørsel om ikke angripe Israel.

– President Bidens formaning til skurker om å ‘ikke’ viser seg å være lite effektiv som avskrekking. Hver gang han sier ‘ikke,’ ser det ut til at de likevel gjør det, skrev senator Lindsey Graham fra Sør-Carolina i et innlegg på X søndag morgen norsk tid.

– Dette ville ikke ha skjedd under President Trumps ledelse, og jeg håper det amerikanske folket følger nøye med på hvor farlig verden har blitt de siste tre årene.

– Under President Trump var Iran blakk. President Biden ga dem milliarder av dollar i gave, og sa så naivt «ikke» skrev senator Marsha Blackburn, republikaner fra Tennessee. «Joe Bidens politikk har finansiert Irans angrep på Israel.»

Natt til søndag angrep Iran Israel med flere hundre droner og missiler. 99 prosent av angrepene ble avverget med hjelp fra allierte. Biden-administrasjonen har rådet Israel mot et gjengjeldelsesangrep mot Iran.

mest lest