Rød Ungdom vraket lederen: Nå vurderer hun å starte nytt ungdomsparti

Avatar photo
Publisert 15. april 2024 | 18:43

Under Rød Ungdoms landsmøte i helgen, ble Liv Müller Smith-Sivertsen vraket som leder. Nå vurderer hun og flere andre muligheten for å starte et nytt ungdomsparti.

Ifølge NRK marsjerte Smith-Sivertsen ut av landsmøtesalen i protest, sammen med rundt 20 andre, etter at hun tapte valget til å bli leder for ungdomspartiet.

Den avgåtte RU-lederen har overfor Klassekampen uttalt i forkant av valget at ungdomspartiet er utsatt for et kommunistisk kuppforsøk, og at de som står bak inkluderer flere suspenderte medlemmer som er med i en organisasjon kalt Kommunistisk Enhet, som beskriver seg selv som tilhengere av «radikaldemokrati» og revolusjon.

Før Smith-Sivertsen tapte valget i helgen, bestemte ungdomspartiet at fem utestengte medlemmer skulle få komme tilbake. Det var 45 som stemte for en oppheving av suspensjonen. Bare 15 stemte imot.

Overfor Morgenbladet sier Smith-Sivertsen nå at flere lokallag i Rød Ungdom legges ned etter helgens landsmøte, og at det gjelder å finne ut av hvordan disse lagene fortsatt kan drive med politisk aktivitet.

På spørsmål om et mulig nytt prosjekt vil fungere som et ungdomsparti under Rødt, sier Smith-Sivertsen:

– Det vil ikke være et nytt Rød Ungdom. Det vil være noe annet.

Til Aftenposten presiserer den avgåtte RU-lederen at det er altfor tidlig å si noe konkret om hva som skjer videre.

– Men etter helgen har vi fått meldinger fra veldig mange som er enige med oss om at kulturen i RU ikke er noe vi kan stå inne for, sier hun.

Hun tror at når det nye sentralstyret i RU begynner arbeidet, så vil moderpartiet stille seg kritisk.

– Jeg tror nok de kommer til å ta avstand. Jeg tror at det nye styret kommer til å fokusere omtrent utelukkende på teori og veldig lite på realpolitikk. Jeg tror prioriteringene kommer til å bli så annerledes at det vil bli vanskelig for moderpartiet, sier Smith-Sivertsen til Aftenposten.

På landsmøtet var Smith-Sivertsen innstilt til å fortsette som leder, men flertallet stemte heller frem Amrit Kaur. Kaur har sammen med fire andre medlemmer vært suspendert fra ungdomspartiet siden februar for å ha brutt vedtektene, men på landsmøtet i helgen ble suspensjonen vedtatt opphevet.

Kaur har tilbakevist at det har vært snakk om et kuppforsøk.

mest lest