Samene får urfolksstatus i Grunnloven

Avatar photo
Publisert 15. mai 2023 | 17:24

Mandag bestemte Stortinget at samene får urfolksstatus i Grunnloven. Endringen trer i kraft med en gang.

147 representanter stemte for forslaget, mens 22 representanter stemte imot.

Det kreves to tredels flertall for å vedta en grunnlovsendring.

Fremskrittspartiet er det eneste partiet som gikk imot, kommer det fram av innstillingen fra kontrollkomiteen.

Arbeiderpartiets Lubna Boby Jaffery, som var saksordfører for forslaget, sa i forkant av voteringen at partiet i lang tid har ønsket at Grunnloven skal omtale samer som urfolk.

– Det er av stor symbolsk betydning. Tida der vi skulle gjemme bort og fornorske det samiske er over. Ved å anerkjenne samene som urfolk i Grunnloven, setter man et varig punktum for fornorskningspolitikken, sa hun.

Den aktuelle grunnlovsparagrafen som endres, er paragraf 108. Den paragrafen ble brukt da Høyesterett erklærte at vindmøllene på Fosen krenker samenes menneskerettigheter.

Forslaget ble fremmet i forrige stortingsperiode av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, SV, Venstre, KrF, MDG og Rødt.

På regjeringens nettsider skriver de dette om definisjonen av urfolk:

«Det finnes ingen generell, internasjonalt akseptert definisjon av begrepet urfolk. Vanlige kjennetegn for urfolk er at de ikke er det dominerende folket i det større samfunnet de er en del av, og at de har bodd i områdene fra langt tilbake og før statens grenser ble fastlagt. Urfolk har også som regel en egenartet kultur basert på naturressursene, og de skiller seg sosialt, kulturelt og/eller språklig fra den dominerende befolkningen. Urfolk er ofte også en minoritet i landet, men det gjelder ikke alltid. I flere stater i Latin-Amerika er flertallet av befolkningen urfolk.»

Store Norske Leksikon (SNL) skriver dette om samenes opprinnelse:

– Mennesker har vært tilstede i Norden siden steinalderen (9500–1800 fvt). Det er i Nordens steinalder vi finner begynnelsen på samenes historie, men det gir liten mening å snakke om menneskene i steinalderen som «samer» — like lite som det gir mening å snakke om dem som «nordmenn», «svensker», «finlendere» eller «russere».

mest lest