Israelvenner ble kastet stein på under markering: –⁠ Politiskandale

Avatar photo
Publisert 15. mai 2024 | 21:49

Rundt 300 israelvenner møtte opp i Byparken i Stavanger 14. mai for å markere Israels nasjonaldag. Det dukket også opp rundt 100 pro-palestinske motdemonstranter, og noen av de kastet stein mot israelvennene.

Motdemonstrantene ropte slagord og forsøkte å forstyrre markeringen av Israels nasjonaldag. Etter hvert ble det voldelig. En pressefotograf måtte forlate stedet med sårskader i hodet, og to andre deltakere sier de ble truffet av stein. Det skriver avisa Dagen.

Politiet i Stavanger hadde utplassert to politifolk for å ivareta sikkerheten under markeringen.

Det var langt fra nok, mener tidligere politimann og nå leder for Med Israel for Fred (MIFF) i Rogaland, Bjarne Bjelland.

– Det var en politiskandale, sier han til Dagen.

Han får støtte fra tidligere politioverbetjent for Sør-Vest politidistrikt, Tor Erik Riska Thorsen. Han var også til stede og forteller til Dagen at han ble truffet av to steiner. Thorsen mener det burde vært minst 15 politifolk på stedet for å sikre en trygg markering.

Kommunestyrerepresentant Siri Borge i Rødt deltok i motdemonstrasjonen, men sier til Dagen at hun ikke fikk med seg steinkastingen. I ettertid har hun undersøkt og funnet de ansvarlige.

– Jeg er enig i at politiet burde gjenkjent at dette er en konfliktfylt demonstrasjon og stilt med gjerder og større sikkerhet, slik de gjør når SIAN demonstrerer, sier hun til avisa.

FrP-politiker Kristin Lode var en av de som holdt appell på 76-årsdagen for Israels gjenopprettelse. Hun sier til MIFF at politiet ikke var mange nok til å forhindre at motdemonstrantene kastet stein.

– Før jeg kom på markeringen hadde jeg lest i Stavanger Aftenblad at politiet kom til å være til stede, og det hadde de også sagt til arrangørene i MIFF, forteller bystyrerepresentanten for FrP i Stavanger.

– Vi ventet en god halvtime, minst, før det møtte opp to stykker som skulle ha kontroll på en mobb på rundt 50-100 stykker. Det eneste de sørget for å gjøre var å flytte demonstrantene to meter bak. Jeg var første appellant, og rett før jeg skulle opp for å tale var det noen som fikk en stein i hodet.

Lode sier hun ble frarådet til å gå opp på scenen, ettersom man var ganske eksponert ved å stå der, men hun valgte likevel å gjøre det.

– Det er en viss fare når man møter opp på en slik demonstrasjon, og denne gang var den ganske stor – skremmende stor. Jeg klarer ikke forstå at det finnes slike folk som angriper fredelige markeringer, men enda mer alvorlig er det at politiet ikke klarer å gjøre jobben sin. Skal ikke politiet beskytte politiske markeringer for vold? uttaler hun til MIFF.

mest lest