Vi får stadig mindre trafikk fra Facebook

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. oktober 2023 | 20:32

I mai ble iNyheter ilagt «straff» av Facebook på den gamle Resett-kontoen med over 43000 følgere for at vi der delte en nyhetsartikkel om Tommy Robinson. Straffen innebærer at innleggene våre blir «bremset». Dermed når de ikke frem i folks Facebook-feed.

Straffen gjelder åpenbart fortsatt, for vi har bare halvparten så mye spredning fra den kontoen som vi har fra iNyheters «nye» Facebook-konto som har noe over 6000 følgere. Siden norske medier historisk har fått om lag 30 prosent av trafikken sin fra sosiale medier, og særlig Facebook, er dette en vesentlig begrensning for hvordan vi når ut.

Men også generell endringer i Facebooks algoritmer rammer oss. Men denne gang i likhet med andre medier. Facebooks endringer innebærer at poster som har nyhetslenker til artikler, blir bremset i feeden.

Dere har kanskje lagt merke til at mange aviser og folk med mange følgere på Facebook har begynt å legge ut bilder av nyhetssaker og heller legger lenkene i kommentarfeltet? Det er nettopp for å prøve å få mer spredning av postene sine etter Facebooks endringer. Men konsekvensene er uansett at færre leser artiklene man kommenterer på.

For Facebook er det bevisst. De vil ha mer av folks tid på sin egen plattform og ikke sende dem av gårde til andre. Det handler om annonseinntekter. Men i Norge, der mange bruker Facebook som en kilde til nyheter, er det en vesentlig endring.

Dagbladet meldte i august at et «sjokkfall» på 180.000 ukentlige brukere skyldtes Facebook. Og nå melder DN at de er ned fra 1 million klikk fra Facebook i januar til 400.000 i september. For iNyheters del er det vanskelig å si hvor mye av fallet i trafikk fr Facebook som skyldes den spesifikke straffen vi er ilagt etter posten med Tommy Robinson og hvor mye som skyldes de generelle endringene i algoritmer.

Vi mister ikke nattesøvnen av nedgangen i trafikk fra Facebook. Det har alltid vært en upålitelig kilde til trafikk. Men det er likevel en utfordring for oss, særlig siden vi fortsatt er ganske ukjent. Virale poster på Facebook hadde slik sett vært en god kilde til å treffe nye potensielle lesere.

Det er slik sett inspirerende at vi har en økning i direktetrafikken til inyheter.no. Vi har omlag 30.000 direkte treff på forsiden vår hver dag nå, og det er en oppgang på 25 prosent siden før sommeren. I tillegg kommer klikk på artiklene

Vi får ellers mange positive tilbakemeldinger om at dere synes iNyheter stadig blir bedre. Det gleder oss. Vi er ikke mange folk i redaksjonen, men vi gjør så godt vi kan med å levere et produkt dere finner å være et bidrag til nyhets- og meningshverdagen.

Med tanke på redusert spredning på Facebook, verdsetter vi all hjelp vi kan få fra dere som allerede leser oss til å spre ordet om iNyheter. Det er mange som ennå ikke har hørt om oss. Vi ønsker så mange lesere som mulig.

Økonomien vår er fortsatt stram, så til de av dere som har mulighet til å støtte oss med å tegne abonnement eller donasjoner, så er det til uvurderlig hjelp fremover.

Vi vet og merker selvfølgelig at det er dyrtid om dagen og at folk må spare inn. Men noen har kanskje nedbetalt lån og har noen kroner til overs. Husk vi verken får eller søker om pressestøtte. Vi er helt uavhengige, også fra redaktørforeningen og andre statstilknyttede «laug».

Vi håper også noen av dere ser om det er bøker vi selger som er av interesse nå i julehandelen. Vi har en ny bok, interessant og lesverdig bok «Hundemorderen» av Arnt Folgerø til salgs. I tillegg selger vi flere bøker til redusert pris, blant annet boken «Islam – Sannheten om Muhammed og hans religion«, «Min kamp for frihet» av Shurika Hansen, «Knefall» av undertegnede og flere andre.

Og hvis dere kunne tenke dere å gi bort et årsabonnement i gave til noen, så er det eneste vi trenger fra dere en epostadresse til den dere vi gir gaven til, så tar vi kontakt med dem og oppretter et abonnement. Det er valgfritt om dere vil at vi skal meddele hvem presangen om abonnement kommer fra.

Ta kontakt på [email protected] om dere vil gi et abonnement i julepresang eller gave til noen i år. Tusen takk for all hjelp i denne startfasen.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

iNyheter: Et sted for de «hjemløse» i dette land?

mest lest