Kristine (22) forteller om utbredt seksuell trakassering i taxi: – Så godt som alle jenter har en historie

Avatar photo
Publisert 15. oktober 2024 | 20:04

Da 22 år gamle Kristine skulle ta taxi hjem fra byen en kveld i september, ble hun brått befølt og trakassert av sjåføren. Hun ønsker å fortelle om historien fordi hun erfarer at svært mange kvinner har dårlige opplevelser med taxi, og at dette er et problem som ikke får nok oppmerksomhet.

iNyheter har snakket med flere kvinner som har hatt ekle opplevelser med taxisjåfører. En av dem er en 22 år gammel kvinne på østlandet. Vi omtaler henne som Kristine, men det er ikke hennes ekte navn. Hun ønsker å være anonym.

Nylig lastet Kristine opp en video på TikTok hvor hun fortalte om en episode hun opplevde på vei hjem fra byen. Denne har fått flere titusener av visninger.

– I går skulle jeg ta taxi hjem fra byen, og satte meg i passasjersetet fremme. Det skulle jeg ikke gjort. I dag har jeg ikke greid å slutte å tenke på hvor utbredt dette problemet er blitt. Det virker som det er en aksept i taxi-kulturen for å trakassere jenter, sier hun i videoen, og legger til:

– Så godt som alle jenter har en eller annen historie om seksuell trakassering i taxi, entel fysisk eller verbalt.

Allerede to minutter etter hun satte seg i bilen, tok sjåføren på brystene hennes og spurte om hun likte det. Da hun ba ham stoppe bilen, nektet sjåføren og insisterte på at han måtte fortsette å kjøre. Da hun ringte en venninne, ble sjåføren sur og ba henne legge på. Til slutt fikk hun pratet seg ut av situasjonen, og kom seg ut av bilen.

Nå prøver Kristine å benytte taxi så sjelden som mulig når hun er alene. Til iNyheter presiserer hun at det som regel går fint å ta taxi hvis man reiser med andre, men når man reiser alene er sjansen stor for å oppleve ekle ting.

– Jeg skjønner ikke hva som får de til å oppføre seg sånn. Er det så vanskelig å få ta på pupper at man må gjøre det mot jenter som absolutt ikke vil? Og så gjør de det når de er på jobb? Det er så merkelig.

Kristine kan ikke huske hvilket taxi-selskap hun brukte da hun ble trakassert, og har derfor ikke kunnet klage på hendelsen eller anmelde.

– Det eneste jeg husker var at bilen hadde taxi-skilt og en stor logo på siden, med alt det vanlige av taxi-utstyr på innsiden. Når man er full så tenker man ikke over sånne detaljer, sier hun til iNyheter.

Flere av venninnene til Kristine har opplevd lignende episoder med taxisjåfører. Det har vært både verbale hendelser, men også fysisk trakassering. En av venninnene hennes måtte hoppe ut av taxien i fart etter at sjåføren oppførte seg truende og nektet å slippe henne av.

– Jeg vet at mange kvinner deler den samme fryktet for å ta taxi. Det som skal være en trygg måte å komme seg hjem på, føles nå risikabelt. Flere av vennene mine spør heller mannlige venner eller til og med ukjente om å kjøre dem hjem, fordi det føles tryggere.

Kristine mener problemet med uanstendig og seksuelt krenkende atferd blant taxisjåfører er et problem som ikke bare er utbredt, men som får forholdsvis lite oppmerksomhet i samfunnet.

Hun tror at mange kvinner kan kjenne på at det ikke nytter å si fra, og at det kan være vanskelig å bevise hva som har skjedd i slike situasjoner. Mange opplever dessuten å ikke bli trodd. Kristine tror og at skam kan gjøre at noen kvinner velger å holde historiene sine for seg selv.

På spørsmål om hvilken etnisk bakgrunn sjåføren som trakasserte Kristine hadde, forteller hun at han var utenlandsk, muligens med opphav fra Midtøsten.

– Det kan være at noen sjåfører har en kulturell bakgrunn hvor man forholder seg til kvinner og grensesetting på en annen måte. Dette kan være vanskelig å snakke om uten å skape polarisering, sier hun, og legger til:

– Problemet handler ikke nødvendigvis om innvandring, men integrering og respekt for lover og normer. Jeg mener det er et systemproblem som kan løses med bedre opplæring, strengere krav til yrket og fokus på respektfull behandling av kunder.

iNyheter har snakket med totalt fem kvinner som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i taxi. De er alle under 30 år og bor ulike steder i landet. Alle har blitt enten trakassert eller voldtatt av taxisjåfører. Ingen av dem har anmeldt episodene de ble utsatt for. Det er som regel sent på kveld og i forbindelse med uteliv at hendelsene har oppstått.

En av kvinnene forteller å ha blitt voldtatt i bilen mens hun var beruset. Sjåføren låste dørene på slutten av turen, og tvinget kvinnen til å «betale» med seksuelle tjenester. Hun oppsøkte overgepsmottak etter hendelsen, og måtte ta HIV-beskyttende medisiner i tre måneder samt regelmessige blodprøver, på grunn av at voldtektsmannen hadde ikke-vestlig opphav.

En annen kvinne forteller at hun sovnet i en taxi, for så å våkne av at sjåføren voldtok henne. Historiene varier i alvorsgrad, men svært ofte oppstår beføling av bryster og skritt. Noen ganger går det lenger. Flere av kvinnene kan fortelle om mer enn én episode. I hver eneste historie iNyheter har fått høre, har sjåføren ikke-vestlig bakgrunn.

iNyheter har snakket med Eline Thorleifsson, seksjonsoverlege ved overgrepsmottaket i Oslo. Hun forteller at de tar imot 700 til 800 pasienter i året.

– Hvor ofte hører dere fra kvinner som har opplevd trakassering eller voldtekt i forbindelse med taxi-turer?

– Det er absolutt noe vi har hørt om, men dette er ikke noe vi har tall på. Men det er ikke sjeldent. Det er noe vi bekymrer oss over, sier Thorleifsson.

Hun legger til at denne problematikken har blitt snakket om mellom kollegene på mottaket. Seksjonsoverlegen understreker at de ikke har oversikt over hvor ofte kvinnene har benyttet legitime taxi-selskaper, eller såkalt «pirat-taxi» hvor man sitter på med fremmede.

Etter å ha snakket med kollegene sine, forteller Torleifsson at de ansatte på mottaket ser slike saker hver måned, selv om de ikke har eksakt antall.

– Hva bør man gjøre når man opplever slike hendelser?

– Det viktigste er å komme seg i trygghet og gjerne oppsøke en venn eller annen person man har tillit tilFortell helst om det som har skjedd til en tillitsperson. Vi anbefaler alle, også de som er usikre på om de vil snakke med politiet, om å ta kontakt med et overgrepsmottak. Da kan man få psykososial støtte, veiledning, hjelp for å forebygge smitte og graviditet, samt sikre bevis, sier Torleifsson, og legger til:

– For oss er det viktig at alle vet at de kan ta kontakt, også om de ikke husker alt som skjedde. Mange vegrer seg for å komme, kanskje på grunn av skyldfølelse, skam eller at de er usikre på om tilbudet er for dem. Derfor er det viktig for oss å informere om tilbudet på overgrepsmottaket.

Etter det iNyheter erfarer, er det flere bransjefolk som knytter uønsket seksuell oppmerksomhet til Solberg-regjeringens frislipp i taxinæringen i 2020. Etter frislippet har antallet drosjeløyver mer enn doblet seg, og mange har klaget over useriøse aktører og dårlige vilkår. Omtrent hvem som helst kan kjøre drosje hvis en bare oppfyller noen få kriterier, og det er ikke lenger nødvendig å være tilknyttet en drosjesentral.

Bolt er blant aktørene som har lansert drosjetjeneste i hovedstaden etter Solbergs frislipp. En av deres sjåfører ble i fjor dømt for to tilfeller seksuelt krenkende atferd, etter å ha tatt fram penisen sin foran to kvinnelige passasjerer og bedt dem ta på den.

Sjåføren, som er av ikke-vestlig opphav, fikk 21 dager fengsel og måtte betale 3000 kroner i saksomkostninger. Han mistet også muligheten til å fortsette å kjøre for Bolt.

I september i år ble en annen Bolt-sjåfør dømt for å ta på låret til en passasjer, før han grep tak i nakken hennes, dro henne til seg og tiltvang seg et kyss. Etter å ha bortført kvinnen, låst dørene og kjørt inn i et parkeringshus, ble kvinnen presset ned i liggende stilling i baksetet og sjåføren krabbet oppå henne. Volden opphørte ved at hun sparket han bort, heter det i dommen som iNyheter har sett. Kvinnen ble til slutt tvunget til å betale mannen 2.300 kroner, under trussel om at han ville slippe henne av på et ukjent sted. Denne sjåføren er også av ikke-vestlig opphav.

Verken Bolt i Norge eller PR-teamet deres i norden har kommet tilbake til oss innen avtalt tid med svar på våre spørsmål om hendelsene eller deres tiltak for å hindre slike episoder i fremtiden.

mest lest