R.I.P Resett: Dette vil vi med iNyheter

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. desember 2022 | 20:39

Det trengs en kritisk mediekanal i Norge. En kanal uten kjepphester av verken religiøs eller ideologisk karakter.

Daglig velger norske redaksjoner hva de skal og ikke skal dekke. Den totale stillheten rundt «Twitter-files» er et godt eksempel på hva de velger bort. Hvis ingen fyller dette tomrommet i Norge, blir vi fattigere intellektuelt. Det går ut over beslutninger og demokrati.

Resett er nylig slått konkurs. Jeg var sentral i det prosjektet før konflikten med styret og min exit før sommeren i år.

Folk i det etablerte mediene og på den kanselleringskåte sentrum-venstresiden gleder seg over at Resett er konkurs. En brysom stemme er borte. Tror de. Men iNyheter kommer ikke til å la deres monopol stå uimotsagt. Folk som har skrevet i og kommentert på Resett er velkommen til iNyheter. Vi skal gi asyl til de hjemløse migrantene.

«Hva skal iNyheter gjøre annerledes enn Resett?» vil nok mange spørre. For det må være endringer. Ikke alt var som det burde være heller med Resett under min tid. Man må prøve å lære av sine feil.

iNyheter skal for det første ha en slankere organisasjon. Begrunnelsen Medietilsynet ga for avslaget på Resetts søknad om pressestøtte bekreftet en ting: De vil avslå en så systemkritisk nettavis i dette formatet uansett. Det er ingen objektive kriterier de ikke kan bruke slik de vil. Medietilsynet har en politisk slagside. Og den etablerte makten i Norge ønsker ikke et reelt alternativ, slik vi har ambisjon om å være.

Det samme avslaget vil komme om iNyheter søker. Derfor kan vi like godt innse realitetene: Det er kun leserne, seerne og lytterne som kan holde oss i live. Staten vil subsidiere de etablerte mediene. Vi må klare oss på egenhånd. Med leserne hjelp og de midler vi kan få inn gjennom annonser.

Dermed er det også bedre å holde en fullstendig distanse til alle de etablerte presseinstitusjonene, som Norsk Redaktørforening. Jeg kommer ikke til å søke opptak. Men vi anser Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten som fornuftige retningslinjer.

Det vil være kommentarfelt under alle artikler på iNyheter. Og vi vil kjøre en så åpen linje som mulig der vi håper og forventer at de som deltar røkter sin egen linje og holder seg i skinnet. Det vil også spare oss tid og ressurser til moderering. Vi har også introdusert en knapp som må aktiveres før man ser kommentarfeltet. Dermed kan man velge selv om man vil lese kommentarene.  

Jeg tar fullt ansvar for det Resett var på godt og vondt frem til mai i år. Det var mange ting som kunne vært gjort annerledes og bedre. Men vi var helt ferske i 2017 da vi startet opp. Denne gang har vi lært hvilke funksjoner som strengt tatt er unødvendige. Vi kan drifte iNyheter med et enda mindre budsjett uten at produktet blir dårligere. Og vi innser at den økonomiske situasjonen mange er i gjør at donasjoner og abonnement kan sitte langt inne for mange. Det har vi forståelse for. Så vi må holde budsjettet moderat.

Hittil har vi publisert mellom 12-20 artikler om dagen på iNyheter. Det er et nivå vi tror vil fortsette. I noen stille helge- og helligdager kan det bli færre.

Sammensetningen av artikler bestemmer vi redaksjonelt fra dag til dag. Vi skal la lesere og kommentarfeltet fordøye et spekter av temaer, fra løpende nyheter fra inn- og utland, debattinnlegg, forskning og vitenskap.

Vi vil også satse på podkast med lyd og bilde i flere formater. Vi vil kjøre litt kommentarjournalistikk om nyhetsbildet som dere allerede har sett noen eksempler på.

I tillegg er vi i gang med å spille inn langpodkaster der jeg setter meg ned med en gjest og snakker lenge. De siste årene har vist at det er en interesse for slike konsepter der folk får mulighet til å utdype og forklare seg uten å bli avbrutt og angrepet til stadighet. Men jeg kan love at det ikke blir ren koseprat heller. Gjestene vil bli utfordret. To episoder er allerede spilt inn med varighet på tre timer hver. De kommer i julen.

Norge og verden er i endring økonomisk, kulturelt, politisk og geopolitisk. Det er både en vanskelig og en interessant tid. Mange sliter med egen økonomi og tidligere politiske beslutninger viser seg nå å ha konsekvenser. Folk vil ha forklaring, endring og at noen står frem og tar ansvar.

Vi ønsker alle velkommen til iNyheter. Besøk oss hver dag, del artiklene og podkastene våre, snakk om oss med venner og støtt oss økonomisk og som abonnent om dere kan. Jeg kan love dere at vi skal gjøre så godt vi kan med de ressursene vi klarer å mobilisere. Det blir en Davids kamp mot etablissementets lydige journalister i mainstream-mediene, men vi vet hvem som vant i mytenes fortelling til slutt.

God jul alle sammen!

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

mest lest