Wagner-gruppen utfordres nå av Kremls egen hær av leiesoldater

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. januar 2023 | 05:07

Mens russiske tropper kjemper et blodig slag på slagmarken i Ukraina, foregår det en hard kamp i maktens korridorer i Kreml.

Nylig avslørte de harde kampene om Bakhmut og  gruvebyen Soledar i Øst-Ukraina en bitter tvist mellom Wagners leiesoldatleder Jevgenij Prigozjin og Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Det er indikasjoner på at maktkampen mellom Prigozhin og Shoigu nå eskalerer med sistnevnte som utplasserer sin egen hær av leiesoldater kalt Patriot i Donetsk-regionen, der Wagner-gruppen også opererer.

– Spesielt området nær Vuhledar-fronten har vi sett at i tillegg til soldater fra Wagner-gruppen, er det også soldater fra Patriot-leiesoldaten, som er nært knyttet til forsvarsminister Shoigu, sa Serhiy Cherevatiy, en talsmann for den ukrainske hæren, til ukrainske Pravda.

Leiesoldatene fra Shoigus patriothær, har som Wagner-gruppen blitt utplassert flere ganger til operasjoner i Afrika og Midtøsten.

Ifølge den amerikanske tenketanken CSIS har Russland og Sovjetunionen i årevis brukt hemmelige intervensjonsgrupper som Patriot Army og Wagner-gruppen.

Men til nå har Prigozhins beryktede Wagner-gruppe vært den eneste leiesoldathæren i Ukraina.

Les også: «Putins kokk»: Wagner-gruppen har tatt kontroll over hele Soledar

Et annet tegn på at Jevgenij Prigozjin tilsynelatende har blitt for mektig for Kreml-eliten – og kanskje til og med Putin selv – er at russiske tjenestemenn ifølge etterretningen danner en ny privat gruppe leiesoldater.

Det viser en rapport fra Institute for the Study of War (ISW).

Mannen som ifølge etterretningen skal lede den nye gruppen heter Armen Sarkisyan.

Sarkisyan er en armensk-russisk forretningsmann og ny administrator av fengsler i de russisk-okkuperte delene av Ukraina.

Ifølge etterretning er han det første leddet i dannelsen av den nye gruppen leiesoldater, som ifølge ISW og Ukraina sannsynligvis vil danne et alternativ til Wagner-gruppen.

Soldatene skal rekrutteres fra fengsler i Russland – samme sted som Wagner-gruppen rekrutterer mange av sine nye leiesoldater.

Den nye paramilitære gruppen blir finansiert av den armensk-russiske milliardæren Samvel Karapetyan, en mangeårig underleverandør til det russiske gasselskapet Gazprom.

Wagner-gruppens leder erkjenner store problemer

mest lest