Satte rekord i krypto-beslag etter tyveriet mot spillet Axie

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. februar 2023 | 02:42

Hackerangrepet den 23. mars i fjor mot selskapet Sky Mavis, og spillet Axie Infinity var blant de aller største tyveriene av kryptovalutata i historien.

Kryptovaluta verdt fem milliarder kroner ble stjålet, ifølge E24.

Mange spillere, deriblant 750 norske, tapte kryptovaluta de hadde investert som en del av spillet.

Nå har Økokrim beslaglagt nærmere 60 millioner kroner, som  er det største beslaget av kryptovaluta norsk politi har foretatt, opplyser førstestatsadvokat Marianne Bender til VG.

– Økokrim er gode til å følge penger. Denne saken viser at vi også har stor kapasitet til å følge pengene på blokkjeden, selv om de kriminelle bruker avanserte metoder, sier Bender.

Bender forteller at det er fortsatt veldig mye penger som ikke er tatt ut av blokkjeden og konvertert til fysiske penger eller andre verdier i den fysiske verden. Tidligere har FBI tatt rundt 300 millioner i tilsvarende beslag.

– I denne saken samarbeider vi med FBI’s spesialister innenfor kryptovalutasporing. På bakgrunn av ulike tidssoner så fører det til at vi følger hvitvaskingen mer eller mindre døgnet rundt. Et slikt tett samarbeid mellom land gjør at vi som samfunn står sterkere i kampen mot digital profittmotivert kriminalitet, sier Bender.

Det skal være den nordkoreanske hackergruppen «Lazarus» bak tyveriet i fjor, ifølge FBI.

Kryptovalutaen som ble stjålet fra Axie var av typen ethereum. Den er lett omsettelig til andre kryptovalutaer – eller vanlige penger – på digitale børser verden over. Men Økokrim har sporet store deler av verdiene siden de ble stjålet i fjor, forteller Bender.

Økokrim tok beslaget tilsvarende 60 millioner kroner da utbyttet ble vekslet til kryptovalutaen USDT på en digital børs. Beslaget er fortsatt i kryptovaluta.

Selskapet som ble rammet av «Lazarus» i mars heter Sky Mavis og er basert i Vietnam. Spillet deres, Axie Infinity, har brukere fra hele verden.

Et knippe spådommer for 2023: Gull, krypto, aksjer, bolig, kjøtt

mest lest