Zelenskyj tale til Stortinget: – Norges bidrag er virkelig historisk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. februar 2023 | 10:52

Stortinget er enige om å gi Ukraina 15 milliarder kroner årlig i fem år. Den ukrainske presidenten mener at Norges støttepakke er historisk.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, startet med å takke Støre for fine ord om Ukraina og for hans lederskap torsdag, da han over video mottok støttepakken fra de norske politikerne på 15 milliarder norske kroner årlig de neste fem årene.

– Og jeg takker deg for dette globalt viktige eksempelet Norge setter. Jeg er takknemlig for alle deres essensielle og urokkelige støtte, sa Zelenskyj.

Samtlige partier, bortsett fra Rødt, er med på pakken.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) åpnet møtet, med å utale at det var en ære å ha Zelenskyj til stede.

– Du er nesten i Oslo, sier Støre til Zelenskyj på skjermen fra lagtingssalen på Stortinget.

– For ukrainere er denne krigen et daglig blodbad. Men for Norge er også denne krigen alvorlig. Den angår oss. Folkeretten er vår førstelinje. Vår sikkerhet, velferd og handlefrihet er tuftet på en regelstyrt verden, fortsatte han.

– Ukrainerne forsvarer det som er viktigst for oss, friheten, sier Støre.

– Det viktige i budskapet er at dette er en støtte som strekker seg over fem år, og inn i neste stortingsperiode, sa Støre.

Høyre-leder Erna Solberg sa at det var enkelt for partiet å si ja til regjeringens invitasjon om å være med på støttepakken som også vil strekke seg inn i neste stortingvalg. Sylvi Listhaug (Frp), mener at pakken sender et tydelig signal til Russland om at den norske støtten er like sterk som for ett år siden.

Listhaug er ikke helt fornøyd med pakken, og kaller det paradoksalt at deler av hjelpen går til land som ikke har fordømt Russlands krig.

Venstre-leder Guri Melby kalte krigen «den mest dramatiske politiske katastrofen Europa har sett siden andre verdenskrig».

Støtteprogrammet har fått navnet «Nansen-programmet for Ukraina», til minne om Fridtjof Nansens humanitære innsats i Ukraina for hundre år siden, skriver VG.

I tillegg til 75 milliarder over fem år til Ukraina, foreslår regjeringen et eget program for bistand til land i sør som er rammet av Ukraina-konflikten.

Lundteigens strømoppgjør: – Folk er forbanna – Støre har gifta seg med systemet

mest lest