USA advarer: Ukrainsk by kan falle til russiske styrker

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. februar 2024 | 06:15

Det hvite hus advarte torsdag om at russiske styrker er nær ved å ta over den østlige ukrainske byen Avdiivka.

– Kampene er utrolig intense i øst, spesielt i en by kalt Avdiivka. Det er en by vi har snakket om flere ganger tidligere. Dessverre får vi rapporter fra ukrainerne om at situasjonen er kritisk, sa talsmann John Kirby for USAs nasjonale sikkerhetsråd torsdag, ifølge BBC.

– I stor grad skjer dette fordi de ukrainske styrkene på bakken går tom for artilleriammunisjon. Russland sender bølge etter bølge av nyrekrutterte styrker for å angripe ukrainske posisjoner.

Byen, som befinner seg fem kilometer fra Donetsk by, har vært utsatt for over fire måneder med kontinuerlige russiske artilleriangrep.

Ukraina er kritisk avhengig av våpenleveranser fra USA og andre vestlige allierte for å kunne fortsette kampen mot Russland – en langt større militær styrke med et overflod av artilleriammunisjon, ifølge BBC.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg advarte torsdag om at USAs manglende godkjenning av fortsatt militær støtte til Ukraina allerede hadde innvirkning på slagmarken.

– Vi gjør alt vi kan for å sikre at våre krigere har tilstrekkelige ledelsesmessige og teknologiske evner for å redde så mange ukrainske liv som mulig, sa president Zelenskyj i sin videotale til nasjonen sent torsdag.

Fredag besøker Zelenskyj Berlin og Paris der han ventes å signere sikkerhetsavtaler med Tysklands kansler Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron.

mest lest