Norsk ekspert tviler på om seilbåten Andromeda kunne vært brukt til sabotasjen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. mars 2023 | 22:47

Bilder av båten som angivelig skal ha vært brukt i sabotasjen får eksperter til å tvile.

Det er danske Ekstra Bladet som har funnet seilbåten Andromeda på en forlatt militærbase utenfor den tyske byen Rostock.

iNyheter har ikke rettigheter til bildene men de kan sees i denne artikkelen i danske Ekstra Bladet.

En gruppe på fem menn og en kvinne skal ha leid den med falske bulgarske pass. I båten skal man ha funnet rester av sprengstoff. Men det er estimert at minst 500 kg måtte ha blitt brukt i sprengningene.

Mengden sprengstoff og størrelsen på båten får Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole, til å tvile på at Andromeda utførte sabotasjen. Båten er bare 50 fot lang.

– De har funnet spor etter eksplosiver på båten, men det som svekker teorien om at den er involvert er én: mengdene eksplosiver. Det andre som svekker den er dykkerkompetansen, og risikoen ved å dykke på 70-80 meter uten spesielt med assistanse, sier Røseth til VG.

– Hvis den er involvert, er min tanke om at det må være et fartøy til involvert. Som da potensielt har en dykkerklokke, eller annet dykkerutstyr, legger han til

Røseth trekker også frem at i tillegg til å frakte flere hundre kilo sprengstoff, kanskje så mye som opp mot ett tonn, må sprengstoffet senkes ned i saltvann og kobles sammen på riktig vis.

– Jeg tror det trengs mer enn én litt stor seilbåt. Det er ikke umulig, men risikoen vil være veldig høy. Det er mer sannsynlig at det er noen andre kapasiteter inne i bildet, sier Røseth.

Det var New York Times som første meldte at amerikanske etterretningskilder hadde opplysninger fra tyske myndigheter om at nettopp denne båten skal ha vært brukt av en angivelig «pro-ukrainsk» gruppe.

Noen har pekt på at påstandene om at en pro-ukrainske gruppe kom svært raskt etter Seymour Hershs artikkel om at amerikanske og norske militære utførte aksjonen.

En vurdering av historien til Hersh: Var norske soldater og etterretningsfolk involvert? (+)

mest lest