Russland vil forsøke å hente opp spiondronen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. mars 2023 | 06:08

Russland sier de ville forsøke å hente restene av den amerikansk MQ-9 Reaper-dronen som styrtet i Svartehavet tirsdag.

USA sa at de tok ned den skadede dronen etter at den ble «uflygelig» da et russisk jetfly klippet propellen – men Moskva har benektet disse påstandene.

Den russiske sikkerhetsrådets sekretær Nikolai Patrushev bekreftet på statlig fjernsyn onsdag at de forsøkte å finne flyet.

– Jeg vet ikke om vi vil være i stand til å hente det eller ikke, men det må gjøres, sier Patrushev.

Han sa også ifølge BBC at dronens tilstedeværelse i Svartehavet var en «bekreftelse» på at USA var direkte involvert i krigen.

John Kirby, talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, sier at de også leter etter flyet, men understreket at hvis Russland finner dronen først, «vil deres evne til å utnytte nyttig etterretning bli svært begrenset».

Den meldingen ble gjentatt av general Milley, USAs øverste militærgeneral, som sa at USA har truffet «tiltak» for å sikre at det ikke var noe av verdi på den nedskutte dronen. Han nevnte også at det vil være utfordrende å hente dronen, som ligger på 1,200m til 1,500m dybde.

Amerikanske militære tjenestemenn sa at hendelsen skjedde tirsdag morgen, og konfrontasjonen varte i rundt 30-40 minutter.

I en uttalelse sier USA at russiske jetfly dumpet drivstoff på dronen flere ganger før kollisjonen. Pentagon-talsmann brigadegeneral Pat Ryder fortalte reportere at dronen var «uflyelig og ukontrollerbar», og la til at kollisjonen sannsynligvis også skadet det russiske flyet. Russland har benektet at deres to Su-27 jagerfly hadde noen kontakt med den amerikanske dronen.

Russlands forsvarsdepartement sa at dronen styrtet etter en «skarp manøver», og at den fløy med sine transpondere (kommunikasjonsenheter) slått av.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin bekreftet at han hadde snakket med sin russiske motpart Sergej Sjojgu dagen etter at dronen ble skutt ned.

I en uttalelse etter telefonsamtalen sa Russlands forsvarsdepartement at Shoigu skyldte hendelsen på «økt rekognoseringsaktivitet mot Russlands interesser». De kalte også amerikanske droneflyvninger utenfor kysten av Krim «provoserende».

En talsperson for Det amerikanske utenriksdepartementet sa onsdag ettermiddag at det trolig var et uhell som førte til at dronen styrtet etter å ha blitt avskåret av russiske kampfly.

– Dronestyrten var trolig utilsiktet fra russisk side, sier talsperson Ned Price til TV-stasjonen MSNBC.

Mener den amerikanske dronens svartehavsflyvning var en provokasjon

mest lest