Det blir storstreik: LO takket nei til 5,2 prosent

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. april 2023 | 16:45

NHO kaller streiken «unødvendig». LO skal ha takket nei til en lønnsvekst på 5,2 prosent.

– Totaliteten i skissen mekler la på bordet var rett og slett ikke god nok. Hovedkravet vårt var at arbeidstakerne skulle få økt kjøpekraft, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

25.000 arbeidere går ut i streik fra mandag morgen.

– LO krevde økt kjøpekraft for sine medlemmer og et løft for de lavtlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier Følsvik.

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO sier i pressekonferansen søndag kveld at de har fått en unødvendig streik fordi LO ikke aksepterte skissen.

– I skissen som LO fikk, så fikk de innvilget kravet om økt kjøpekraft, sier Almlid.

Likevel så valgte LO å si nei, forklarer han.

– Som etter min mening er helt unødvendig. LO må svare på hvorfor vi nå har en storstreik i mellomoppgjøret for første gang siden andre verdenskrig.

Riksmekler Mats Ruland møtte pressen klokka 08:30 søndag morgen. Han var tydelig på at forhandlingene er vanskelige, skrev NRK.

– Det er en veldig veldig fastlåst situasjon. Det er alvorlig. Vi er helt avhengig av bevegelse for å komme videre, sa Ruland da.

Nå blir det altså streik.

Riksmekler Mats Ruland er tydelig på at forhandlingene er vanskelige.

– Det er en veldig fastlåst situasjon. Det er alvorlig. Vi er helt avhengig av bevegelse for å komme videre, sier Ruland.

Kan bli tomme hyller i butikkene

Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, sier til VG at hvis det blir streik, så må de stanse all produksjon og leveranser av produkter frem til streiken avsluttes.

Han sier det vil relativt raskt bli utsolgt for en del produkter.

Ringnes produserer blant annet øl, brus og sprudlevann. De produserer også merker som Pepsi Max, Solo, Imsdal og Farris.

Bruusgaard sier til VG at en streik vil ramme Ringnes hardt, men at de respekterer arbeidstakernes rett til å streike.

Streiken vil også ramme bryggeriene Hansa Borg og Aas.

Kommunikasjonssjef i Hansa Borg, Stina Kildedal-Johannessen, sier til Dagbladet at de har sendt ut varer som vil holde i omtrent to uker.

Advarer mot hamstring

NorgesGruppen sier det er for tidlig å si om streiken vil få konsekvenser for dem.

– Det har vi ikke oversikt over enda. Det som er viktig, er at kundene handler som vanlig. Hvis alle handler om vanlig, vil det være nok varer til alle, sier Stein Rømmerud, pressekontakt i Norgesgruppen.

Rømmerud fraråder folk fra å hamstre.

Frontfagsmodellen

Det er i de såkalte frontfagene man har forhandlet. Industrigiganter, ferger, bryggerier og polet-leverandører er blant dem som rammes.

Frontfagsmodellen innebærer at konkurranseutsatt industri forhandler først, og at resultatet lager en norm som etterfølgende tariffområder følger.

Resultatet i frontfagsforhandlingene har derfor stor betydning for nivået på lønnstillegg for det øvrige arbeidslivet. Fordi årets oppgjør er et mellomoppgjør forhandler partene kun om lønn.

I 2012 ble fire overenskomster slått sammen til én overenskomst, Industrioverenskomsten, mellom Norsk Industri og Fellesforbundet. Denne overenskomsten utgjør nå frontfaget i den norske forhandlingsmodellen.

Hvem er egentlig Jordan Peterson – og hva er hans «livsregler»? (+)

mest lest