Polen stanser matimport fra Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. april 2023 | 04:47

Polen vil midlertidig forby import av korn og annen mat fra Ukraina. Regjeringen forsøker å takle det økende sinnet til polske bønder.

Bøndene hevder at de taper enorme mengder penger på en overflod av ukrainsk korn på markedet.

Lederen for Polens regjeringsparti, Jarosław Kaczyński, sier at den polske landsbygda står overfor en krise.

– I dag har regjeringen vedtatt en forskrift som forbyr import av korn, men også dusinvis av andre typer mat, til Polen, sa Kaczyński på et landsmøte øst i Polen lørdag.

Regjeringen kunngjorde at importforbudet vil vare ut juni. Forskriften inneholder også et forbud mot import av sukker, egg, kjøtt, melk og andre meieriprodukter og frukt og grønnsaker, ifølge Aljazeera.

Ukrainas departement for jordbrukspolitikk og mat sa at det «beklager avgjørelsen til sine polske kolleger».

«Polske bønder står overfor en vanskelig situasjon, men vi understreker at ukrainske bønder står overfor den vanskeligste situasjonen,» heter det fra departementet.

«Den økende importen av landbruksprodukter fra Ukraina forårsaker alvorlige forstyrrelser i markedene i våre land, stor skade på produsenter og sosial uro,» sa den polske landbruksministeren, Robert Telus, til sine kolleger fra Bulgaria, Tsjekkia, Romania, Slovakia og Ungarn denne uken. Alle er medlemmer av EU, og han sa at blokken burde ta hastetiltak i saken.

– Vi kan ikke akseptere en situasjon der hele byrden med å håndtere økt import hviler hovedsakelig på bønder fra våre land, sa Telus.

Den økte importen skyldes reduserte tollsatser innført for å hjelpe Ukraina etter den russiske invasjonen. Kornet var angivelig ment å skulle videreeksporteres til Midtøsten og Afrika, men mye har blitt innen EU og dermed satt press på unionens egne landbrukspriser. Ukrainas evne til eksportere fra egne havner er begrenset siden Russland kontrollerer Svartehavet.

Blir bedt om forlengelse: Tyskland stenger de siste atomkraftverkene likevel

mest lest