Attentatsforsøket på Fico viser hvor skjørt demokratiet er i Europa

Avatar photo
Sondre Sundfør
Nestleder i Stavanger FpU
Publisert 16. mai 2024 | 13:01

Dette er et eksternt innlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Det hører sjeldenhetene til men den 15 mai 2024 ble verdier som demokrati og ytringsfrihet direkte truet da Slovakias statsminister Robert Fico ble beskutt på åpen gate.

Mannen som avfyrte skuddene var 71 år gamle Juraj Cintula og angrepet var nøye planlagt. Fico overlevde og det kan vi være glade for. At folkevalgte statsledere i europeiske demokratier kan bli skutt og drept for sine meninger er mer enn bekymringsfullt.

Dette er et direkte angrep på våre verdier og aktører som er uenig med disse verdiene vil forsøke å tie stemmene som de ikke liker. At dette skjedde i Slovakia viser at det kan skje hvor som helst. Det er ikke akkurat et land som er kjent for attentatsforsøk, men et ganske fredelig land midt i hjertet av Europa.

Angrepet viser at friheten vår er truet. Vi har sett det før. Politikere har blitt utsatt for vold og trusler og noen ganger drept. Motivene har stort sett vært uenighet med det disse politikerne står for eller rent hat. Terror har også blitt brukt for å skremme folk fra å si sin mening, slik som Pride skytingen i Oslo 25. juni 2022. Alt dette er beviser på at vi må stå opp for denne friheten. Demokratiet kan ikke tas for gitt.

Les også: Klassekampen vil ha «palestinaskjerf» til bunaden på 17. mai

Sakte men sikkert sensureres media, ytringer blir forbudt, upopulære politikere blir utsatt for press og avsatt og mobiltelefonene til vanlige folk blir overvåket. Uten å legge noe merke til det beveger vi oss fra demokrati og ytringsfrihet til mulige totalitære tendenser også i Europa og Vesten. Totalitære regimer kommer ikke til makten over natten, dette skjer gradvis. Det har vi sett i Sovjetunionen og det har vi sett i Iran.

Alt dette gjør at vi må verne om ytringsfriheten og retten til å velge vår egen regjering. Det har vi vært flinke på i Norge. Det vi ikke kan akseptere er at enkelte ytringer skal ties. Målet til attentatmannen var nettopp dette denne maidagen i Slovakia, å drepe og tie en folkevalgt leder i et demokratisk land. Slike tendenser kan ikke tillates. Det er farlig for sikkerheten vår og for vår frihet.

mest lest