Kripos-forfattere vant pris for bok om innvandrerkulturer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. mai 2024 | 15:38

iNyheter har anmeldt boken og skrevet flere artikler om «Æresrelatert kriminalitet» av Terje Bjøranger og Gunnar Svensson. Onsdag kveld ble de vinnere av Shabana Rehmans minnepris.

Boken handler om tilstanden i ikke-vestlige og spesielt muslimske innvandrermiljøer.

Budskapet til de to forfatterne, som begge jobber i Kripos, er at klankulturen, æreskultur og den seksuelle kontrollen over jenter er en innarbeidet del av verdisystemet i svært mange av de landene innvandrerne til Norge kommer fra. Og de fleste som kommer hit, selv de som søker asyl fra landene de kommer fra, tar med seg kulturen derfra selv om de bosetter seg i Norge.

Les også: Rystende om innvandrerkultur

Gunnar Svensson har vært Politidirektoratets representant i Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold siden 2004. Det teamet var han med på å starte sammen med medforfatter Terje Bjøranger. Bjøranger er jurist av utdannelse har erfaring fra flere etater, og har de siste årene også jobbet som politiadvokat i Kripos.

Juryen mente Bjøranger og Svensson var verdige vinnere av Shabana Rehmans minnepris fordi de beskriver den æreskulturen som Shabana Rehman kjempet mot hele sitt liv, skriver Nettavisen.

Dette er juryens begrunnelse:

«Selv om de har møtt motstand, er det ingen som etter denne boken kan benekte at æreskultur og negativ sosial kontroll er et problem som angår hele samfunnet. Forfatternes store styrke, ved siden av grundige og detaljerte beskrivelser av konkrete hendelser, er at de insisterer på at alle skal behandles likt i forhold til loven – helt uavhengig av kulturelle eller religiøse ulikheter».

Shabana Rehman døde i 2022 av kreft.

mest lest