Pensjonist måtte legge ned selskapet på grunn av formuesskatten

Avatar photo
Publisert 16. juni 2023 | 14:36

Harald Furu fikk over 200.000 kroner i restskatt etter å ha overført et patent inn i et nytt selskap og deretter mottatt aksjer i selskapet.

73-åringen har en lang karriere bak seg som ingeniør og teknolog, og var inntil nylig administrerende direktør i patentbyrået Apace IP.

Sammen med en gruppe andre pensjonister, har han blant annet utviklet et alternativ til hurtigkjettinger som skal være enklere å bruke enn dagens litt fiklete løsninger.

– Vi driver nøkternt, tar ikke ut lønn og har veldig lav pensjon. Vi fikk sjokk når skatteregningen kom, for ingen av oss hadde så mye penger tilgjengelig, sier Furu til Finansavisen.

Han fikk heller ikke låne penger i banken til å betale skatten, på grunn av lav pensjon og eksisterende gjeld fra et tidligere gründerprosjekt.

– Vi betaler gjerne skatt når vi har inntekt, men å skatte av fiktive luftverdier blir for tungt, sier Furu.

Derfor måtte han legge ned selskapet Apace Resources, som ble etablert for utvikling av teknologipatenter.

– Sammen med noen andre bedrifter satt vi på patentrettigheter som det ville være lettere å benytte om de var samlet i et eget selskap. Derfor bestemte vi oss for å overføre patentene til en ny bedrift, mot at bedriftene som ga fra seg patentrettighetene skulle motta aksjer i den nystartede bedriften, forklarer Furu til Finansavisen.

Da slo Skatteetaten til. Reglene tilsier at man skal betale formuesskatt av verdien av de mottatte aksjene. At Furu og medarbeiderne hans hadde gitt fra seg patenter til antatt lik verdi, hadde ingen betydning.

Les også: – Utlendingene har en helt annen kalkulator enn oss

– Vi har brukt millioner av kroner på utvikling og testing. Telemark Næringshage hadde lyst til at vi skulle produsere hos dem. Da kunne vi skapt betydelig med arbeidsplasser, sier Furu, og hevder at potensielle kunder allerede hadde meldt seg.

Men slik gikk det altså ikke. Furu forteller videre at de måtte låne penger for å betale skatten, og at mye verdifull tid gikk med for å håndtere den overraskende situasjonen.

– Det er utrolig vanskelig å verdsette aksjer i et nytt selskap. Det er også utrolig vanskelig å verdsette patenter som ennå ikke har gitt en krone i inntekt, sier Furu til Finansavisen.

mest lest