Advarer mot helsetrend

Avatar photo
Publisert 16. juli 2023 | 16:45

Lege Kaveh Rashidi reagerer på at unge mennesker ofte går til legen med små og ufarlige helseproblemer.

Rashidi forteller til TV 2 at terskelen er blitt noe lavere for at folk besøker legen for å sjekke plagene sine. Ofte gjøres det bare for å være på den sikre siden.

– En vond skulder, tunge tanker og andre ting som er ganske normalt i et vanlig liv, blir fort gjort til sykdom, forteller han.

Problemstillinger som er å forvente i et «normalt liv» blir ofte medikalisert. Det mener Rashidi er en skummel trend.

– Vi bør kanskje vurdere å bli strengere på hva som skal prioriteres. For hver person som tar en unødvendig undersøkelse, så er det en annen som må vente litt lengre for å få den undersøkelsen de trenger.

Antall årlige legebesøk per nordmann har økt fra 2,5 i 2010, til tre i 2022. Det er en økning på 17 prosent.

Rashidi forteller at dette er en trend man ser i de fleste utviklede land. Han tror det har en sammenheng med at kroppen blir det nye tempelet, og at den skal optimaliseres.

Men kroppen er ikke perfekt, understreker legen.

– Vi kan ikke behandle kroppen som en bil. Hver gang det kommer den minste ulyd, så skal vi reparere det. Med kroppen handler det en del om aksept, forteller han.

Noen bør gå oftere til legen

Rashidi mener det er viktig å skille mellom de som går for ofte til legen, og de som ikke går ofte nok.

– Det er ikke alle grupper som har en litt for lav terskel til å besøke legen. Noen av de som burde være bekymret glemmer å være bekymret, og går for sent til legen. Det kan være helt enkle ting som å ta celleprøver eller fjerne en føflekk, sier han.

Rashidi mener det er forståelig at folk blir forvirret over når man burde, eller ikke burde, gå til legen i dagens samfunn.

– Det er drøssevis av ulike aktører der ute som forteller oss hva vi burde gjøre, forklarer legen, og oppfordrer folk til å prøve å stenge ut all støyen.

Rashidi anbefaler folk å finne en fastlege de har et godt forhold til og som de kan stole på.

– Har du en fastlege som klarer å berolige deg, så har du kommet en lang vei, forteller han.

mest lest