Danmarks justisminister: – Fornærmelsen mot muslimer globalt må stoppes

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. august 2023 | 06:32

Oppfordringen fra al-Qaida om å rette angrep mot Danmark og Sverige i kjølvannet av koranbrenningene tas på alvor.

Det sier den danske justisministeren tirsdag.

Den militante islamistiske terrororganisasjonen al-Qaida har gjennom sin offisielle mediekanal As-Sahab kommet med en trussel mot Danmark og Sverige.

Trusselen fra al-Qaida oppfordrer til voldshandlinger mot danske ambassader.

– Vi tar dette svært alvorlig, og det gjør at vi passer på ambassadene våre og gjør det klart for vertslandene at de er forpliktet til å gjøre det. Og så har vi til hensikt å komme opp med en strengere juridisk intervensjon som vil tillate denne systematiske fornærmelsen mot muslimer globalt å stoppe, sier justisminister Peter Hummelgaard, ifølge dansk TV 2.

Utenriksministeren vil ikke gå i detalj om hvilke sikkerhetstiltak som vil bli iverksatt, men gjentok sitt ønske om at det innføres lovgivning for å få slutt på koranbrenningene.

Hummelgaard sier at befolkningen ikke skal frykte et angrep.

– Det er viktig for meg å si at vi har et veldig dyktig og årvåkent politi og etterretningstjeneste, som passer på oss, sier han.

30. juli kunngjorde Lars Løkke Rasmussen at den danske regjeringen forbereder et lovverk mot koranbrenningene, og at justisdepartementet «jobber overtid» for å finne en måte å lovfeste det på.

– Det er viktig for meg å si at vi har et veldig dyktig og årvåkent politi og etterretningstjeneste, som passer på oss, sier han.

Mandag kveld vurderte Jacob Kaarsbo, sjefanalytiker i Think Tank Europe, at al-Qaidas trussel vil føre til økt trusselnivå. Men det er ikke tilfelle ennå, sier Politiets etterretningstjeneste (PET).

– Terrortrusselen mot Danmark er fortsatt på nivå med «alvorlig», som er nivå fire av fem. PET vurderer imidlertid at de nylige koranbrenningene har skjerpet terrortrusselen innenfor nivået «alvorlig», skriver PET:

– PET følger nåsituasjonen nøye og vurderer fortløpende virkningen på det samlede trusselbildet og iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak.

mest lest