Statistikken er urovekkende: Menn er overrepresentert

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. oktober 2022 | 03:53

Å møte rusede sjåfører på veiene er bilistenes store skrekk. Hver dag stoppes 30 bilførere mistenkt for ruspåvirket kjøring her til lands.

Tallet på hvor mange som stoppes daglig kommer fra Utrykningspolitiet (UP) og er en økning fra 2021. I en helt fersk undersøkelse Norstat har gjort på vegne av Frende Forsikring sier hele 74 prosent at de er redde for rusede sjåfører i trafikken.

– Den frykten er helt berettiget når politiet stopper så mange hver eneste dag. Jeg tør ikke tenke på hvor store mørketallene er, hvor mange som ikke blir tatt, sier fagsjef på motor i Frende, Roger Gylløw Ytre-Hauge, i en pressemelding.

Han mener vi skal være glade for hver eneste ruskjøring som blir stoppet.

– Det er bra for alles sikkerhet, sier han.

– Sett ned foten

25 prosent av dødsulykkene på norske veier har vært ruskjøringsulykker de siste årene, viser tall fra MA – Rusfri Trafikk.

– Du skal aldri kjøre i påvirket tilstand, om du så bare er usikker på om du er edru fra dagen før. Og er du usikker på om den du sitter på med er ruset, må du sette ned foten. Ta fra dem nøklene om du må. Det kan redde liv, sier Ytre-Hauge.

Så mange innrømmer ruskjøring

I den nye Frendeundersøkelsen innrømmer også seks prosent av de spurte at de har kjørt bil mens de var beruset eller påvirket av andre stoffer. Av en befolkning over 18 år på rundt 4,3 millioner har da mer enn 250 000 nordmenn kjørt i påvirket tilstand.

– Tenk så mange bilturer det er. Noen har gjort det en gang, noen mange, sier fagsjefen til Frende.

Les også: Fikk redusert straff fordi han var flyktning fra Syria (+)

Menn er overrepresentert

Tre ganger så mange menn som kvinner sier at de har kjørt i rus.

– Statistikken viser at 9 av 10 rusanmeldte er menn, så det overrasker meg ikke. Men det er urovekkende, og jeg håper menn som setter seg bak rattet i en slik tilstand går i seg selv. Hva utsetter du andre for, spør Ytre-Hauge i Frende.

Aldersgruppen som skiller seg negativt ut er de i 40-årene. Hele 12 prosent sier at de har kjørt i rus, ifølge undersøkelsen. Gruppen mellom 18 og 29 år er de mest lovlydige her.

 FAKTA: Slik er promillereglene og slik straffes du

Promillegrensen i Norge er 0,2

0,2-0,5 promille: stort sett bot, men førerkortet kan ryke for en periode

0,5-0,8 promille: bot og inndratt førerkort i 12-18 måneder

Hvis det har skjedd et uhell, kan inndragningen bli lengre. Dette gjelder selvsagt også med høyere promille

Bøtene i promillesaker settes i forhold til inntekten til den som stoppes.

Bøtelagt El-sparkesyklist om politiets prioriteringer: – Hva er det egentlig de driver med?

mest lest