Vil stoppe islamsk aktivitetssenter: – Arnested for radikalisme

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. oktober 2023 | 07:51

Erlend Wiborg (Frp) mener Islam Net er et arnested for radikalisme.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at Islam Net får utbre seg. Det er en fare for Norge, og det er en fare for integreringen. De bidrar til radikalisering, mener Erlend Wiborg.

– En har organisasjonsfrihet i Norge, men man har ikke frihet til å være et arnested for radikalisme og kamp mot grunnleggende norske verdier, sier Wiborg til Nettavisen.

Nå skal Fremskrittspartiet på nytt forsøke å stoppe aktivitetssenteret.

Islam Net mener selv de forebygger radikalisering, og er rystet over utspillene fra Wiborg.

– Dette er dessverre ikke første gang Wiborg fremmer hårreisende anklager han ikke har belegg for. For bare noen dager siden anklaget han Leger Uten Grenser for å drive menneskesmugling. Slike groteske, islamofobe anklager er ikke en stortingsrepresentant verdig. Vi tar fullstendig avstand fra vold og ekstremisme. Vi er en frivillig organisasjon som jobber for å styrke den norsk-muslimske identiteten. Vårt daglige engasjement for lokalsamfunnet viser hva vi står for – samfunnsdeltakelse, mangfold, frivillighet, tro og fellesskap, sier Mahir Osman til Nettavisen.

Nyheten da Islam Net kjøpte en eiendom på Groruddalen for over 60 millioner i 2021 vekket reaksjoner fra både venstre- og høyresiden. Tre Ap-politikere var ute i Avisa Oslo og sa at ungdom i Groruddalen ikke trenger en radikaliseringsmaskin. Rødt-politiker Eivor Evenrud stemplet etableringen som livsfarlig.

– Enten har de rundlurt folk de har samlet inn penger fra til å finansiere en moské, eller så lyver de til mediene om at de ikke kommer noen moské. Det er livsfarlig. Å lokke til seg ungdom med koselige aktiviteter som biljard og dataspill er en oppskrift på radikalisering, sa Evenrud til Nettavisen i mars 2021.

Islam Net

  • Islam Net ble etablert i 2008 og er en muslimsk ungdomsbevegelse med en salafistisk orientering. Begrepet har Islam Net unngått å bruke om seg selv. I stedet hevder de ganske enkelt å representere islam.
  • Salafisme er en moderne puritansk og reformistisk tilnærming til islam som legger avgjørende vekt på å vende tilbake til en bokstavelig tolkning av de islamske grunnlagstekstene Koranen og hadith, og som ønsker å «renske» islamsk tro og praksis for det som anses som «ikke-islamske» elementer.
  • Den puritanske salafismen, som Islam Net er en eksponent for, er del av et transnasjonalt salafistisk nettverk med forgreninger til mange land, som særlig er opptatt av å fremme da’wa («å kalle folk til islam») i form av proselyttisering. Den trekker sterke veksler på så vel moderne islamsk som kristen tele-evangelisering og gjør omfattende bruk av sosiale medier.

Kilde: Store Norske Leksikon

mest lest