Mener svenske kriminelle ser på Norge som et «gangster-paradise»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. november 2023 | 07:09

Den svenske gravejournalisten og forfatteren Diamant Salihu sa på NRK-Dagsrevyen tirsdag at den svenske gjengkrigen kan flytte seg til Norge.

– Vil man selge narkotika i Sverige i dag, vet man at man risikerer livet til familiemedlemmene. Men i Norge finnes ikke den samme konkurransen. Derfor vil etterspørselen etter narkotika føre til at de kriminelle vil søke seg til Norge, sier Salihu.

Den svenske journalisten har skrevet to bøker om gjengkrigen og mener svenske kriminelle ser på Norge som et «gangster-paradise».

Men Kripos tror ikke Norge blir et gangster-paradis.

– Jeg er litt uenig i ordbruken, å kalle det et gangsters paradise, men vi ser jo at vi er et lukrativt marked for svenske kriminelle nettverk, sier avsnittsleder Kjetil Tunold hos Kripos til NRK.

Journalist Salihu kaller det som skjer i Sverige, en geriljakrig.

Han forteller om terrorcelle-lignende grupper som ofte kan består av tenåringsgutter som fraktes rundt ifra by til by til konfliktområdene. Han mener de får ordre fra utlandet om aksjoner mot mål som er utpekt.

Salihu tror Rawa Majid, «Den kurdiske Reven», i det kriminelle svenske Foxtrot-nettverket prøver å omgruppere organisasjonen og finne en ny trygg havn for seg og familien. Salihu mener det kriminelle nettverket kan flytte seg til Norge for sikre trygghet for sine familier.

Avsnittslederen hos Kripos mener norsk politi vil være bedre i stand til å demme opp for en slik utvikling enn Svenskene.

– Vi er nok bedre forberedt enn det svenskene var, fordi vi har en større grad av kontroll på de kriminelle gjengene og hvem de samarbeider med, men gitt at det kommer en stor økning så vil det bli mer utfordrende, naturlig nok, sier Kjetil Tunold til NRK.

mest lest