Utdannet politi – ble sendt på arbeidstrening av NAV til Nordland politidistrikt

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 16. november 2023 | 14:49

Etter endt politihøgskole meldte to tidligere politistudenter seg arbeidsledige da de ikke fikk jobb i politiet. Da sendte NAV dem på arbeidstrening til Nordland politidistrikt. Nå arbeider de som sivilt ansatte og får dagpenger av NAV.

Det var NRK som først meldte om saken.

– Vi har to politiutdannede som jobber hos oss gjennom NAV. De får ikke lønn av politidistriktet, men får dagpenger gjennom NAV og er på arbeidstrening hos oss, forteller lokallagsleder Marina Sørgård i distriktets politiforening til Politiforum.

Ikke politiskilt
De to det her gjelder har hverken politimyndighet, begrenset politimyndighet, tjenestebevis eller lov til å gå i uniform.

Dette til tross for de har fullført en treårig bachelor – inkludert et praksisår – og dermed er klare til å gå rett i jobb.

– De har ingen ansettelsesforhold og ingen stillingskode siden de er på tiltak fra Nav. De får heller ikke tjenestebevis og får uniform. De skal aldri dekke noen grunnbemanning, sier Sørgård.

Hva tenker du om dette spør Politiforum den topptillitsvalgte:

– Det er håpløst. Det er ille at vi har så mange arbeidsledige politiutdannede som ikke får jobb i politiet, og at den eneste måten de får jobb hos oss er gjennom arbeidstrening på NAV, sier Sørgård.

Store nedbemanninger
Siden årsskiftet har Nordland politidistrikt kuttet 17,3 årsverk, og nå kan det bli langt flere, hevder hun.

Unn Alma Skatvold er leder for Politiets Fellesforbund sentralt.

 – I utgangspunktet er slike systemer hos Nav laget for å gi arbeidstrening og erfaring. Men disse politifolkene trenger jo egentlig ikke det, sier Skatvold.

Hun er bekymret for konsenvensene av kutt i politiet. Så langt i år er 350 stillinger borte, og det er varselt nye kutt.

mest lest