Guide: Slik klarer du deg best gjennom et atomangrep

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. desember 2022 | 08:48

Her er vitenskapens beste triks for å få deg selv og dine kjære så uskadde som mulig gjennom et angrep med atom våpen.

Innen en radius på litt over 1,6 kilometer – pulveriserte bombene alt og alle. Eneste unntak var noen få bygninger av forsterket betong.

Men det er noen triks for å klare seg gjennom et atom-angrep. Her får du vitenskapens beste råd til å overleve dommedagsvåpenet, både de øyeblikkelige og de langvarige virkningene, ifølge Illustrert Vitenskap.

Hvis du er langt nok unna detonasjonen til at den ikke dreper deg, kan du imidlertid ta en rekke forholdsregler.

Hvis du kan, bør du umiddelbart komme deg ned i et bomberom eller en kjeller. Alt under bakken er bra så lenge det ikke er en risiko for at utgangene blir blokkert.

Legg deg på en fordypning i bakken med lukkede øyne, hendene under kroppen og åpen munn hvis du ikke kan komme ned i et bomberom. Det er viktig å lukke øynene, og du må ikke se på eksplosjonen. Lysglimtet er så kraftig at det kan blende deg i opp til flere minutter.

Les også: Vestlige land legger planer for å unngå panikk i befolkningen om Russland bruker atomvåpen

Du må holde munnen åpen slik at kraniet kan kvitte seg med en del av trykket uten å knuse de sårbare hinnene i øret.

Gjem hendene dine under kroppen når du søker ly på bakken, og dekk ansiktet med et tørkle eller lignende hvis du har det. Få bort brennbare brennbare materialer som nylon og oljebaserte stoffer.

Er du ute så har omkring et kvarter før nedfallet rammer. Radioaktiviteten er farligst rett etter eksplosjonen mens strålingen fortsatt er på sitt høyeste. En time etter eksplosjonen er faren fra nedfall redusert med 55 prosent, og etter et døgn har den falt med 80 prosent. Så det handler om å komme raskt i ly og bli der.

Gå mot vindretningen når du må finne ly 

Det viktigste er å få tak over hodet slik at den radioaktive soten som regner ned, ikke kommer i kontakt med huden din.

Hvis du søker tilflukt i en bygning over bakken, bør du oppholde deg så langt unna vinduene som mulig, slik at det er mer avstand mellom deg og de radioaktive partiklene. Hvis du gjemmer deg i en blokk, bør du søke mot en av de midterste etasjene, slik at det er så mye av bygningen som mulig mellom deg og strålene.

Når du har funnet et sted å beskytte deg mot nedfallet, bør du bli der i minst to døgn og helst omkring en uke.

Etter to uker er det bare én prosent av den opprinnelige strålingen igjen.

Dusje
Å dusje så snart som mulig er også en god idé. Bruk helst varmt vann og skrubb forsiktig med såpe for å få av så mye nedfall som mulig. Ikke bruker kremer eller balsam fordi de kan binde nedfallsmateriale til huden eller håret og øke den strålingen du får.

Puss nesa og tørk ører og øyelokk slik at det ikke gjemmer det seg noe radioaktivt materiale her.

Du må passe på hva du spiser. Alt mat som har vært utendørs, kan være smittet med radioaktivitet og må ikke spises. Bare mat fra bokser eller ubrutte plastposer som har vært innendørs under nedfallsperioden, kan fortsatt spises.

Jakt
Hvis du fanger et dyr, må du ikke spise hjertet, leveren eller nyrene siden de kan hope seg opp radioaktivt avfallsmateriale her. Beinmargen holder også på strålingen, så spis helst kjøttet lengst unna knoklene.

Jodtabletter kan beskytte deg mot å ta opp radioaktive stråler. Når du spiser jodtabletter, fyller du opp depotene og sørger for at skjoldbruskkjertelen ikke tar opp giftig jod.

Drikkevann må du få fra overdekkede, helst underjordiske kilder.

Det kan fortsatt være nedfall i luften og derfor er det smart å ha på seg nok klær slik at huden er dekket i den grad det er mulig.

Filosofiprofessor med forslag til hva Vesten bør gjøre hvis Putin bruker atomvåpen: «Ingen ting»

mest lest