Lan Marie Berg går til frontalangrep på Terje Aasland: – Det er et forsøk på å holde liv i olja

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. januar 2023 | 02:43

Regjeringens prestisjeprosjekt for klima er et forsøk på å holde liv i oljenæringen, hevder MDG-profilen.

– Det er både sjokkerende og litt komisk å lese at olje- og energiministeren innrømme rett ut at elektrifisering av sokkelen ikke er et klimatiltak, men et forsøk på å holde liv i olja, sier MDGs Lan Marie Berg til Børsen.

Aasland advart mot at det i praksis vil avvikle hele næringen om ikke satsingen kommer på plass, i et intervju med Dagbladet på søndag.

– Elektrifisering er en veldig viktig del av klimaløsningen. Legger vi ikke til rette for elektrifisering, avvikler vi norsk sokkel og det går mot slutten for næringen i Norge, sa Aasland.

Berg og hennes parti er motstandere av å elektrifisere sokkelen, selv om mange mener dette er den eneste måten Norge kan nå sine klimaforpliktelser innen 2030.

– Det er et forsøk på å holde liv i olja. Det å elektrifisere sokkelen er kroneksempelet på at norsk klimapolitikk har blitt designet over veldig mange år for å forlenge oljealderen på bekostning av andre arbeidsplasser og utslippskutt, sier Berg.

Hun mener vanlige nordmenn i praksis betaler for at oljenæringen skal kunne «grønnvaske seg» og fortsette å utvinne olje- og gass.

– Her har man argumentert over mange med at elektrifisering av sokkelen er et tiltak for å kutte utslipp, men det det egentlig er, er et tiltak for å gjøre oljeselskapene i stand til å fortsette å ta opp mer olje på skattebetalernes regning. Det er det oljeministeren egentlig sier rett ut i dette intervjuet, sier Lan Marie Berg.

Berg mener resonnementet til Aasland er absurd når regjeringen vet at vi vil ha kraftmangel i 2027. Hun mener det latterlig å bruke store mengder strøm på å «grønnvaske» en oljenæring som bør fase ut, for ikke å få en ulevelig klode i framtida.

Professor beskylder Ap og Sp for å ha «bløffet» seg til makten: – Det er rett og slett frekt

mest lest