Kraftig økning i gonorétilfeller: FHI vil få de unge til å bruke kondom

Avatar photo
Publisert 17. februar 2023 | 17:23

– For ti år siden registrerte vi 50 tilfeller med gonoré blant kvinner, i fjor var tallet 499.

I løpet av 2022 har det vært en sterk økning av gonorétilfeller i Norge, særlig hos unge kvinner.

Tidligere har gonoré vært mest vanlig blant homofile menn.

– Dette bekymrer oss, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI til NRK.

Han forteller at for ti år siden registrerte de 50 tilfeller med gonoré blant kvinner, mens i fjor var tallet oppe til 499. I januar ble det registrert 277 nye tilfeller, hvor 116 av tilfellene er unge kvinner.

– Hvis den utviklingen fortsetter i 2023, så vil vi ende opp med rundt 3000 gonorétilfeller samlet i alle risikogrupper, og rundt 1000 tilfeller blant kvinner. Den situasjonen må vi for enhver pris unngå å havne i, sier Nilsen.

Kilde: Folkehelseinstituttet.

Nilsen tror økningen kan være en konsekvens av pandemien.

– Nå skal de ta tilbake alt det tapte. Vi så at da universiteter og høyskoler åpnet, så fikk vi en kraftig økning i gonoré blant heteroseksuelle, unge studenter helt ned i 18-20-årsalder, sier han til NRK.

Nilsen forteller at gonoré er en spesielt uheldig sykdom. Den er i utgangspunktet verre enn chlamydia, som unge er vant til å forholde seg til, sier han.

Kvinner merker ikke symptomer

– 80 til 90 prosent av menn vil få symptomer med sviing ved vannlating og utflod. For kvinner er det vagere symptomer. Halvparten av kvinnene som smittes merker ikke symptomene, og er ikke klar over at de er smittet. Og jo lenger du har infeksjonen, jo større fare er det for å utvikle senkomplikasjoner, sier Nilsen.

Han mener vi nå må få de unge til å bruke kondom.

– Husk at det er i møte med en ny eller tilfeldig partner nesten all smitte skjer – bruk alltid kondom da, oppfordrer Nilsen.

Konsekvensene av å bli smittet vil for kvinner innebære at de kan få egglederbetennelse, og at de kan få alvorlig underlivsbetennelse. I verste fall kan kvinner bli sterile.

For kvinner er smitterisikoen for gonoré 50–70 prosent ved ett ubeskyttet samleie, mens den er 20–30 prosent for menn, skriver NRK.

Nordmenn må bli flinkere

Simon Ertzeid er lege hos Sex og samfunn. Han tror utviklingen har mye å gjøre med at vi er dårlige til å bruke kondom i Norge. Han sier til NRK at nordmenn er dårligst i verden når det gjelder kondombruk.

– Vi ser at flere yngre jenter som har sex med gutter, får gonoré nå enn før. Tidligere var det mye menn som har sex med menn, mye smitte i utlandet, men nå er det smitte i Norge, og i Oslo spesielt, sier han.

Han sier at gonorébakterien har vist seg å kunne endre seg og bli motstandsdyktig.

Les også: Zelenskyj advarer mot vestlig somling

– Man ser at det blir vanskeligere og vanskeligere å behandle gonoréen. Vi har ikke oppdaget noen superresistente tilfeller i Norge, men det vil komme etter hvert, sier Ertzeid.

Han mener det er et samfunnsansvar å bruke kondom, og at kulturen i Norge bør bli bedre. Eksempelvis mener Ertzeid at det bør være en selvfølge å bruke kondom ved «one night stands».

– Har du en ny partner, og hvis du ikke har rukket å ta en test etter siste ubeskytta samleie, bruk kondom i begynnelsen. Finner man ut at man skal ligge sammen en stund til, ta en test for chlamydia og gonoré, og så kan du droppe kondomet etterpå hvis alt er bra, sier Ertzeid til NRK.

Fox-eier om Trumps påstander om valgfusk: Virkelig sprø greier

mest lest