Trump-rettssak: De syv utvalgte jurymedlemmene til nå

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. april 2024 | 06:52

Ved utgangen av den andre dagen av Donald Trumps rettssak den såkalte hysjpengesaken har syv jurymedlemmer blitt valgt. De ble grillet av aktoratet i 30 minutter, og deretter gransket av forsvaret i ytterligere 30 minutter.

Ifølge Daily Mail virket flere av dem redde da de gikk til juryboksen for å ta opp plassene sine og avlegge ed.

«Dette vil være din faste plass i løpet av rettssaken,» sa dommer Juan Merchan.

Seks ble avlagt ed sammen på ettermiddagen. En syvende ble lagt til helt på slutten av dagen.

For at Merchan skal kunne oppfylle målet om å starte med åpningserklæringer på mandag, må han finne fem flere jurymedlemmer og seks varamedlemmer i løpet av torsdag og fredag (rettssalen er ikke åpen på onsdager).

En av utfordringene for forsvaret har vært å finne jurymedlemmer i det liberale Manhattan som ikke får all sin nyhetsinformasjon fra New York Times eller NPR (National Public Radio).

Dette er de syv jurymedlemmene som er valgt så langt:

  • En mann opprinnelig fra Irland, som nå bor i West Harlem, vil ta plass nummer én i juryboksen. Han sa at han jobber med salg og har tidligere vært servitør. I fritiden liker han å gjøre alt som er «utendørsorientert». Han bor sammen med ektefellen sin og har ingen barn (som mange som møtte for retten).
  • Jurymedlemmet som tar plass nummer to, sa at hun bor sammen med forloveden sin som jobber i finans, og sa at hun liker å tilbringe tid med venner og å ta med hunden sin til parken. Hun skapte et lyst øyeblikk da forsvarsadvokat Todd Blanche spurte henne om hennes synspunkter på Donald Trump. «Jeg visste ikke engang at jeg gikk inn i dette,» sa hun, og sendte en bølge av latter gjennom et fullsatt rettslokale. «Jeg trodde jeg skulle hjem.» Hun var fast bestemt på at hun kunne være upartisk i sin vurdering. «Jeg er her for min samfunnsplikt. Jeg er her for å lytte til fakta,» sa hun.
  • En mann med asiatisk utseende og svart hår, i slutten av 20-årene eller begynnelsen av 30-årene. Han vil ta plass nummer tre. Han er bedriftsjurist, og liker å gå på turer og løpe. Trump lyttet oppmerksomt da han ga sine svar på spørreskjemaet. Senere på dagen, da advokatene fikk sjansen til å stille spørsmål, ble han spurt om det var mulig å tolke noen sin hensikt ut fra deres handlinger. «Jeg tror ikke jeg trenger å lese noens sinn for å forstå deres hensikt,» sa han.
  • Jurymedlem nummer fire er en eldre mann med grått hår, opprinnelig fra Puerto Rico. Han er en selvstendig IT-konsulent. «Jeg har ingen fritid,» sa han da han ble spurt om sine fritidsaktiviteter. «Jeg antar at min hobby er familien min.» Han vakte en godkjennende smil fra tiltalte senere på dagen, da han ble spurt om sin mening om Trump. «Fascinerende. Han går inn i et rom og setter i gang folk. Han gjør ting interessante.» Trump lente seg tilbake i stolen og smilte i godkjennelse. «Øh, greit,» sa advokaten. «Takk.»
  • En ung svart kvinne fra Harlem, som beskriver seg selv som en ekte New Yorker, og jobber som lærer i engelsk og litteratur. Hun sa at hun bor sammen med broren sin, som er basketballtrener. Og hun forklarte, mens hun gikk gjennom spørreskjemaet tirsdag morgen, at hun får nyhetene sine fra Google og TikTok. Hennes mor var pensjonerte fra New York Police Department (NYPD). Hun hevdet også at hun kunne være upartisk. «Det var et skille i landet, og jeg kan ikke ignorere det,» sa hun. «Imidlertid knyttet jeg det aldri til enkeltpersoner.»
  • En ung kvinnelig programvareingeniør som bor i Chelsea med tre romkamerater og er ansatt hos Walt Disney. Hun sa at interessene hennes inkluderer teaterforestillinger, restauranter, dans og TV. Og hun sa at hun får nyheter fra New York Times, Google, Facebook og TikTok. Hun vil ta plass nummer seks i juryboksen.
  • Med seks jurymedlemmer avlagt ed som en gruppe på ettermiddagen, ble det syvende jurymedlemmet avlagt ed etter en rask runde med spørsmål sent på ettermiddagen. Jurymedlem nummer syv ser hvit ut, solbrun, og er i slutten av middelalderen. Han har kortklipt hår, er begynnende skallet, og bruker briller og en blå knappet skjorte som er åpen i kragen. Han sa at han jobber som en sivil prosedyreadvokat. Ville det være et problem, spurte assistent statsadvokat Susan Hoffinger. «Ja, jeg er en sivil prosedyreadvokat, noe som betyr at jeg vet praktisk talt ingenting om strafferett,» sa han. «Jeg vet heller ingenting om valg- eller finansrett.»

Trump er tiltalt for brudd på regnskapsloven i forbindelse med en utbetaling på 130.000 dollar fra Trumps daværende advokat Michael Cohen til pornoskuespilleren Stormy Daniels i 2016.

Trump mener rettsaken er en politisk forfølgelse, og at hans motstandere ønsker å felle ham fordi de er uenig med ham.

– De har ingen sak. Ingen har sett noe som dette tidligere. Dette er politisk forfølgelse, sa Trump til pressen på vei inn i rettssalen første dag.

– Dette er et angrep mot Amerika. Dette er kun et angrep på en politisk motstander, det er alt.

mest lest