USAs forsvarssjef: – De tapte

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. november 2022 | 05:10

USAs forsvarssjef Mark Milley var klokkeklar da han analyserte Russlands innsats i krigen i Ukraina så langt under en pressekonferanse onsdag.

Militærgeneralen sier Russland frivillig gikk inn i krigen og at det har vist seg å være en enorm strategisk feil. Russland har, ifølge han, ikke klart å gjennomføre noen av målene de satt seg før krigen brøt ut i februar.

– De ønsket å erobre hele Ukraina, og de tapte. De oppnådde ikke målene. De klarte ikke å nå sine strategiske mål, og de klarer nå ikke å nå sine operasjonelle og taktiske mål.

Milley er nådeløs i sin beskrivelse det russiske militæret.

– Det russiske militæret lider voldsomt. Lederne sliter veldig. De har mistet svært mange soldater. De har mistet en enorm mengde av stridsvognene og kampvognene deres og de har mistet mange av sine fjerde og femte generasjons jagerfly og helikoptre, sier Milley.

Han er ikke sikker på at Ukraina kan vinne denne krigen på militært vis, men at det kan være mer åpent for en politisk løsning.

Milley mener at fredssamtaler mellom Kyiv og Moskva kunne bli mulig i vinter

Uttalelsen satte flere høytstående amerikanske tjenestemenn i aksjon som febrilsk ringte rundt til sine ukrainske kontakter for å berolige dem etter Milleys kommentarer, ifølge Politico.

USA ønsket å presisere at en vinterpause, slik Milley beskrev, ikke betyr at fredssamtaler bør skje umiddelbart. I stedet videreformidler de at Washington vil fortsette å støtte Ukrainas militære videre.

Les også: – Alle forstår hvem som er kilden til alt som er skittent i denne krigen

Ukraina har bekymringer for at vestlige lagre av militært utstyr er i ferd med å gå tomme, og muligheten for et republikansk-kontrollert Hus neste år som vil kutte bistanden til landet.

Engstelige
Europeiske ledere blir stadig mer engstelige for energikrisen, og noen stiller spørsmål i hvilken grad samtaler kan lette frykten for stigende kostnader.

USA sier at fredssamtaler foreløpig ikke ligger på bordet. Kort tid etter at russiske medier rapporterte at CIA-direktør William Burns møtte sin russiske motpart i Tyrkia på mandag, insisterte en talsperson for Det hvite hus på at samlingen var for ikke-diplomatiske formål.

– Han fører ikke forhandlinger av noe slag. Han diskuterer ikke oppgjør av krigen i Ukraina. Han formidler en melding om konsekvensene av Russlands bruk av atomvåpen, og risikoen for eskalering til strategisk stabilitet, sa Det hvite hus i en uttalelse.

De blandede meldingene offentlig og privat om hvorvidt USA bør begynne å snakke mer seriøst med Ukraina om fredssamtaler med Russland, belaster forholdet mellom Washington og Kyiv, skriver Politico.

Progressive demokrater krever slutt på krigen i Ukraina: – Folk er rasende

mest lest