Republikansk flertall i Representantenes hus

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. november 2022 | 03:12

Republikanerne har fått 218 seter og dermed flertall i Representantenes hus, ifølge AP.

Demokratene har på sin side sikret seg 209 seter mens stemmetellingen fortsetter mer enn en uke etter valgdagen. Åtte seter er fortsatt i spill.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, sier resultatet viser at amerikanerne «er klar for en ny retning».

President Joe Biden har sendt gratulasjon til Kevin McCarthy.

– I dette valget snakket velgerne tydelig om sine bekymringer: behovet for å senke kostnadene, beskytte retten til å velge og bevare demokratiet vårt, sa Biden i en uttalelse.

– Jeg vil jobbe med hvem som helst – republikaner eller demokrat – som er villig til å samarbeide med meg for å levere resultater, la han til.

Les også: Donald Trump kunngjør gjenvalg i 2024: – En formidabel kandidat

Demokratene har holdt Representantenes hus siden de fikk flertall i mellomvalget i 2018. Mens republikanerne vant terreng i 2020-valget, opprettholdt demokratene et knapt flertall de to første årene av president Bidens periode i Det hvite hus.

Republikanerne fokuserte på den økende kriminalitet og den vaklende økonomien, for å sikre seg flertall i Representantenes hus.

For demokratene var det i stor grad abortspørsmålet etter høyesteretts omgjøring av Roe v. Wade, samt det partiet beskrev som «trusler mot demokratiet», til tross for at velgerne i stor grad vurderte disse sakene som mindre viktige, skriver Fox News.

Mitch McConnell ble onsdag gjenvalgt som Republikanernes leder i Senatet. Han danket ut senator Rick Scott fra Florida med 37 mot 10 stemmer.

Fox News vil ikke støtte Trump om han stiller til valg igjen

mest lest