Norge øker støtten til FNs arbeid i Sudan: – Situasjonen er katastrofal

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. desember 2023 | 12:04

Norge øker sitt bidrag med ytterligere 60 millioner kroner til FNs arbeid for å beskytte barn, flyktninger og overlevende etter seksuell vold i Sudan.

– Vi øker støtten som følge av den svært bekymringsverdige humanitære situasjonen i landet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i en pressemelding søndag.

Sju millioner sudanere er nå på flykt fra sine hjem etter det brøt ut krig i Sudan i april i år. Over én million av disse har flyktet til et naboland, og tallene fortsetter å øke. Omtrent halvparten av Sudans befolkning trenger humanitær bistand. 14 millioner av dem er barn. Norge er en aktiv pådriver for en løsning på konflikten i Sudan, både politisk og humanitært, heter det i meldingen.

Under besøket til Oslo nylig advarte lederne for Verdens matvareprogram (WFP), FNs barnefond (Unicef) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) mot å la de andre store globale krisene overskygge den humanitære katastrofen i Sudan.

– Den humanitære situasjonen i Sudan er katastrofal. Jeg er sjokkert over rapportene om bruk av etnisk rensing og seksuelle overgrep som våpen i krigen, samt de mange og svært alvorlige bruddene på barns rettigheter, sier Tvinnereim. 

Norge bidrar med omtrent 320 millioner kroner i humanitær støtte til Sudan i løpet av 2023, ifølge informasjon fra utenriksdepartementet.

Norsk humanitær bistand til Sudan i 2023 er fordelt slik:  

  • Norske humanitære organisasjoner, som Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og Norges Røde Kors: ca. 123 millioner kroner.
  • FN-systemet, som WFP, UNHCR, FNs humanitære landfond, UNFPA og UNICEF: 197 millioner kroner.

mest lest