Kraftig comeback for krypto: – De som har veddet på prisfall har trukket seg ut av markedet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. januar 2023 | 04:46

Etter priskollaps i fjor har bitcoin, ethereum og en rekke kryptovalutaer fått en veldig stor oppgang.

I fjor falt kryptomarkedet kraftig hvorpå nesten samtlige coins var ned mellom 50 og 99 prosent. Smellen kom allerede i januar da Fed signaliserte at det ville stramme inn pengepolitikken tidligere enn ventet, skriver Finansavisen.

I mai fikk stablecoinen Terra­USD problemer, der Luna, som er valutaen bak TerraUSD, falt 99,9 prosent på to–tre uker. Bitcoin raste ned til under 25.500 dollar, mens toppnoteringen fra november 2021 var til sammenligning på 65.000 dollar.

Senere på vårparten gikk kryptobanken Celsius under, før FTX toppet skandalen og sendte bitcoin under 16.000 dollar i november.

Hittil i år har det vært full fart i kryptomarkedet og bitcoin er opp over 27 prosent til 21.339 dollar.

Verdens nest største kryptovaluta, ethereum, er opp 30 prosent til 1.587 dollar. Mindre valutaer som Solana kan for eksempel vise til en oppgang på 140 prosent i år.

– Den siste tiden har bitcoin blitt drevet høyere time for time, mens gearingen har økt blant shorterne. Ettersom bitcoin har fulgt opp med ytterligere styrke, har shorterne blitt tvunget til å selge med tap. Denne prosessen gjentok seg flerfoldige ganger forrige uke, noe som satte fyr på bålet og ga grobunn for sterkere oppside. Oppgangen skyldes en shortskvis, sier analytiker Vetle Lunde i Arcane Research til Finansavisen, og fortsetter:

– Akkurat nå har derivatmarkedet stabilisert seg. Etter at bitcoin hentet inn nivåene før FTX-kollapsen ser det ut til at de som har vært villig til å vedde på prisfall har trukket seg ut av markedet. I bunn og grunn har det vært en strukturell reaksjon som er blitt bygget opp av for mye pessimisme tidligere.

Ifølge analytikeren har kryptomarkedets positive bevegelser etter FTX-kollapsen skjedd på dagtid i Asia.

– Neste uke er asiatiske markeder stengt på grunn av kinesisk og koreansk nyttår. Det taler for at markedet vil roe seg ned. I tillegg er alle momentumindikatorer ganske hete for tiden, sier han.

Analytikeren trekker også fram hva som skal til for å få krypto tilbake til nye høyder.

– Det å nå nye høyder vil ta tid. Det er likhetstrekk mellom markedet i dag og markedet i 2019. Da, som nå, hadde selgere hatt rikelig med tid til å selge, og begge perioder defineres av et tydelig tvangssalg mot slutten av reisen nedover, nå senest ved FTX sin kollaps, sier Lunde, og fortsetter:

– Første steg til endring i moment skjer innenfra i kryptomarkedet. Bunnene formes gjennom at de som allerede bærer overbevisning kjøper og holder seg aktive, mens salgspresset tiltar. Nye investorer vil nok vente på seg, og vil nok ikke komme før vi ser en reversering av rentepolitikken eller utvikling av det regulatoriske rammeverket rundt krypto. Det er mye som skjer i både Europa og USA, og det er viktig for å gjøre det stuerent å eie bitcoin for institusjonelle investorer. Etter alt som skjedde i fjor tar det tid å bygge opp tilliten igjen.

Kryptogründer risikerer opp mot 100 år i fengsel

mest lest