Fylkeskommunen fjerner regnbuesymbolet fra skolesekker

Avatar photo
Publisert 18. januar 2024 | 20:11

Regnbuemotivet som har prydet skolesekkene til 6-åringene i Finnmark skal vekk. – I to år har denne sekken ført til utenforskap og frustrasjon, sier Truls Olufsen-Mehus til iNyheter.

Hvert år deler fylkeskommunen i Finnmark ut en skolesekk til alle førsteklassingene i fylket. I 2022 kom det en mangefarget trekant på sekken. Det ble møtt med reaksjoner fra flere hold.

– Den er imot alt vi står for og tror på. At fylkeskommunene i det hele tatt presterer å komme med den til førsteklassingene er helt uhørt, sa Anne Laila Persdatter Skum til NRK i juni 2022.

Hun ble svært fornøyd da hun fikk høre at fylkeskommunen nå har valgt å fjerne regnbuesymbolet fra skolesekkene.

– Jeg er så glad og takknemlig. Dette var virkelig en seier. Nå er det ingen kristne barn som trenger å stå utenfor når skolesekken skal deles ut, sier Skum til NRK.

Odd Erling Mikalsen, hovedutvalgsleder for samferdsel i Finnmark fylkeskommune, sier at de ikke ønsker å prakke et politisk budskap på barn, og at de derfor velger å fjerne det.

Forslaget om nøytrale sekker ble denne uken fremmet av Høyre, Fremskrittspartiet og Industripartiet. Ap, Nordkalottfolket og Samelista stemte også for, mens kun SV stemte imot.

– Det betyr at vi ikke ønsker å ha et politisk budskap på skolesekkene, sier utvalgsleder Odd Erling Mikalsen (Frp) til Altaposten.

Les også: Vladimir Putin: – Det er vanskelig for mennesker med tradisjonelle og normale verdier å leve i Vesten

Truls Olufsen-Mehus (KrF) har markert seg med sitt engasjement for LHBTQ-saker og i debatter om kjønnsmangfold. Han stiller seg også positiv til at skolesekkene nå blir nøytrale.

– I to år har denne sekken ført til utenforskap og frustrasjon for foreldre i Troms og Finnmark. Jeg er takknemlig for at flertallet er enige i at pride-logoen er et politisk symbol, og vi er alle enige i at politiske symbol og kampsaker for voksne ikke har noe på skolesekker til barn å gjøre, sier Truls Olufsen-Mehus til iNyheter etter onsdagens vedtak.

Han var tidligere fylkesleder for KrF i Troms og Finnmark, og har lenge stilt seg kritisk til at skolesekkene i hans fylke dekoreres med splittende symboler.

– Jeg er også takknemlig for at foreldre har holdt saken varm og bidratt med leserinnlegg og reaksjoner. Jeg håper at Troms Fylkeskommune følger etter, sier Olufsen-Mehus til iNyheter.

mest lest