Marian Hussein (36) vant kampen mot hvite, middelaldrende Haltbrekken (52): Blir ny nestleder i SV

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 18. mars 2023 | 18:23

Var første kvinne med hijab på Stortinget. Nå blir somalisknorske Hussein ny nestleder i Sosialistisk Venstreparti.

Kirsti Bergstø (41) ble tidligere lørdag valgt til leder med stående applaus som varte i minutter. Hun var den eneste kandidaten for å ta over etter Audun Lysbakken (45) som SV-leder. Kari Elisabeth Kaski (35) trakk seg fra lederkampen i starten av januar.

Første nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ble gjenvalgt uten motkandidater. Om den siste nestlederplassen var det kamp.

VG trodde fredag at Haltbrekken lå i tet ifølge tellingene begge kandidatenes støttespillere utførte i kulissene.

Men det var Hussein som endte som seiersperson. Hun vant med 114 mot 101 stemmer.

– Jeg er helt overveldet og vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg gikk inn i dette med en tro om at det ville bli et annet utfall av avstemningen. Jeg trodde ikke jeg skulle vinne, sier hun hun til VG.

Kirsti Bergstø var førvrig statssekretær for Audun Lysbakken da de tildelte midler til egen ungdomsorganisasjon mens de styrte i Barne-, familie- og likestillingsdepartementet. Begge gikk av i mars 2012.

Hussein har bakgrunn som flyktning fra Somalia, og kom til Norge som 10-åring. Hun har jobbet i helsevesenet og i Nav før hun ble politiker. Hun ble valgt inn på Stortinget i 2021.

En Dagsavisen-kommentator skriver følgende om kampen:

«De som tok til orde for Haltbrekken som ny nestleder la vekt på «solid organisatorisk kompetanse og kapasitet, med både ledererfaring og erfaring med forhandlinger». Trønderen er dessuten miljø-veteran, og ikke minst: SVs utpekte strømkrise-talsperson.

I beskrivelsen av Marian lå fokuset mest på hennes oppvekst og bakgrunn. Marian er «Oslo-jenta fra Stovner» og «et resultat av solidaritet og antirasisme». Hun er også den første innvalgte på Stortinget med afrikansk bakgrunn.»

Hvem er disse politikerne våre – og hva vil de egentlig?

mest lest