Bent Høie mener det er på høy tid å legge en plan for sluttfasen av oljenæringen

Avatar photo
Publisert 18. mars 2024 | 21:23

Da han var helseminister i Erna Solbergs regjering var han med på å gi oljenæringen en skattepakke av historiske dimensjoner. Nå har pipa fått en annen lyd.

Bent Høie, sittende statsforvalter i oljefylket Rogaland, mener nå at skattepakken bidrar til å hindre helt nødvendige endringer i oljenæringen. Det kan gjøre slutten på oljeeventyret utfordrende.

Derfor er den tidligere Høyre-politikeren enig med regjeringens klimautvalg, som i høst kom med en anbefaling om å «snarest» legge frem en plan for sluttfasen av norsk petroleumsvirksomhet.

«Utvalgets tiltak for å løse utfordringene med olje- og gassektoren er gode», skriver Høie i sitt høringssvar til rapporten.

Som statsforvalter har Høie ansvar for å følge opp regjeringens og stortingets politikk i oljefylket.

Høie er bekymret for at en kunstig høy oljepris, som følge av krigen i Ukraina, gjør at oljebransjen utkonkurrerer andre næringer med sine svært gode lønns- og arbeidsvilkår. På toppen av dette bidrar oljeskattepakken til rekordhøy aktivitet på sokkelen.

Derfor mener Høyre-mannen at det nå må legges inn egne tiltak for Rogaland for å skape nye arbeidsplasser innenfor grønne næringer.

Les også: Seks-syv kvinner får skjedeåpningen gjenåpnet på Ullevål sykehus hver måned

– Omstillingen som var godt i gang ved forrige oljeprisfall, har bremset opp og til dels snudd fordi olje- og gassnæringen tar tilbake veldig mange folk som skal brukes til andre næringer, sier Høie til Aftenposten.

Han understreker overfor avisen at han ikke er politiker lenger, og at dette er statsforvalterens mening.

– Men jeg mener det, jeg òg. På dette området endrer verden seg raskt. Det betyr at standpunkter man hadde for to–tre år siden ikke nødvendigvis er de riktige i dag.

Høie legger til at ingen kunne forutse at skattepakken skulle bli etterfulgt av en krig med veldig høye olje- og gasspriser.

Regjeringens klimautvalget anbefalte også midlertidig stans i alle nye tillatelser til å lete etter og utvinne olje og gass, inntil en plan om utfasing foreligger.

Les også: Harald Eia: – Det er ikke slitsomt å ha barn

På spørsmål fra Aftenposten om han mener dette er en god idé, svarer statsforvalteren:

– Vi er ikke fremmed for det og har ikke sagt nei, men heller ikke gått aktivt inn for det. Utvalget har gode analyser og forslag vi mener vi må ta på alvor.

Mandag skriver Aftenposten og om hva slags planer Høyre og partileder Erna Solberg har for Norge dersom det blir en borgerlig regjering ved neste valg. Det første Solberg trekker frem, er viktigheten av å nå klimamålene.

– Jeg mener det viktigste er at vi ser nærings- og klimapolitikken i sammenheng. Bedriftene kan ikke betale så mye i skatt at de ikke har egenkapital til å investere i forskning og utvikling. Da er det også et problem at penger går til utbytte fordi eierne må betale formuesskatt, sier Solberg til avisen.

Hun mener det aller viktigste tiltaket er å trappe opp CO2-avgiften.

– Så handler det om krav i offentlig sektor om at byggeplasser skal være utslippsfrie. Men du får det ikke til uten overskudd i bedriftene. Alt kan ikke skje over statsbudsjettet, sier partilederen til Aftenposten.

mest lest