Harald Eia: – Det er ikke slitsomt å ha barn

Avatar photo
Publisert 18. mars 2024 | 16:38

Sosiolog og komiker Harald Eia (58) mener et overdrevent samfunnsfokus på hvor slitsomt det er å ha barn, kan ha en negativ innvirkning på fødselstallene.

Onsdag forrige uke offentliggjorde SSB fødselsstatistikkene for 2023. De rekordlave tallene viser at norske kvinner fikk 1,4 barn i 2023. Tallet må være på rundt 2,1 for å opprettholde en befolkning over tid.

Dette ble tatt opp i den nyeste episoden av «Tore og Haralds podkast», ledet av Harald Eia og Tore Sagen.

Innledningsvis i samtalen legger Eia frem en teori om hvorfor norske kvinner i dag ikke får flere barn. Den går ut på at fokuset på hvor slitsom det er å ha barn og stå i full jobb, er for stort.

– I et intervju i D2 forrige helg var det en som var intervjuet som uttalte «det er så slitsomt, det er mye mer slitsomt enn det folk sier». Og her Tore, det er her problemet ligger, sier Eia, og fortsetter:

– Denne vektleggingen av hvor forbanna slitsomt det er å ha barn, det å snakke ned hele greia, det gjør at folk faktisk begynner å føle at det er slitsomt. En lege fortalte meg at hver gang det er et oppslag i VG om folk med long covid som sliter med hjernetåke, hva tror du fastlegene får besøk av da? spør Eia i podkasten.

Sosiologen legger til at kona hans, Nadina Bouhlou, deler hans synspunkt. De har to små barn sammen.

– Hver eneste «det er så slitsomt å ha barn», vil gjøre at folk faktisk synes det er slitsomt, og det ødelegger for fødselstallene selvfølgelig. For sannheten er Tore, det er ikke noe slitsomt å ha barn. Det mener jeg.

Eia forklarer at «slitsomhet» her må måles på hvor lang rekonvalesensperiode du trenger for å hente deg inn.

– Jeg har til sammen hatt fem barn. Det har vært våkenetter, hyling i butikker, oppkast, løping for å rekke alt mulig, kjøring tilbake til barnehagen fordi jeg glemte at det var ekstra matpakker, krangling om å pusse tennene, soveproblemer.

Les også: Nordmenn vil være utryddet om 500 år

– Var det slitsomt? Altså gi meg to timer fri hvor jeg kan trene litt, sove eller gå en tur, så er jeg totalt uthvilt, helt restituert og klar for nye slag, sier Eia.

Sagen sier seg enig med Eia. Han opplever at slitsomme perioder går over etter hvert som barna blir eldre, og spesielt etter spedbarnsfasen.

– Unger som roper på polarbrød og knuser noen tallerkener – det er livet selv det. Det er ikke stress, det, sier Harald Eia, og avslutter:

– Så mitt forslag til løsning her er å slutte å fokusere på at barn er så forbanna slitsomt, tidsklemme og at de er masete. Da vil denne «sannheten» om at det å ha barn er et slit, fordampe og fødselstallene går opp.

mest lest