Nynazist-nettverk med fjellturer, sjakk-spilling og kampsport bekymrer PST

Avatar photo
Publisert 18. mars 2024 | 20:02

En ny type høyreekstreme grupper har begynt å etablere seg i norden. «Active Clubs,» kaller de seg.

I sosiale medier deler de bilder av sosiale sammenkomster hvor unge menn med sladdede ansikt trener kampsport, går turer i skog og mark, spiller sjakk og driver med styrketrening.

Men ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er det ikke bare helse og sosiale sammenkomster som forener disse mennene.

– De ønsker et autoritært nynazistisk, nasjonalsosialistisk regime hvor den hvite mann er på topp. Du kan glemme inkludering, likestilling, feminisme og mangfold. Dette er ren høyre­ekstremisme pakket inn i en litt ny innpakning, sier kriminolog Siv Sørensen i PST til NRK.

Hun tror aktivklubbene forsøker å gjemme sitt ekstreme budskap bak det at man skal bli en bedre versjon av seg selv.

Les også: Seks-syv kvinner får skjedeåpningen gjenåpnet på Ullevål sykehus hver måned

– Dette er elementer som vi for eksempel så at IS brukte ganske aktivt i sin periode da de var på toppen fra 2014 og fremover, sier hun til statskanalen.

En anonym mann som blir intervjuet i NRK-dokumentaren «Sønner av Norden» sier at han driver med «selvforbedring fra et nasjonalistisk perspektiv», uten å forklare hva konkret dette innebærer.

– Er det noe annet som gir mer mening enn å ta vare på sitt eget folk? spør han i serien.

NRK mistenker at han er medlem i en såkalt «Active Club», men bekrefter ikke dette overfor statskanalen.

– Man kan miste jobben sin om man står inne for det her. Og det er folk som prøver å drepe meg, svarte han på spørsmål om hvorfor han er så hemmelighetsfull.

PST sier til NRK at såkalte «Active Clubs» ikke utgjør noen konkret terrortrussel i dag.

– Men vi er bekymret for at de kan bidra med å spre et ekstremt ideologisk budskap mer eller mindre fordekt, sier strategisk rådgiver Siv Sørensen.

Les også: Nordmenn vil være utryddet om 500 år

Klubbene skal ifølge statskanalen ha opprinnelse i USA. Den amerikanske nynazisten Robert Rundo skal være mannen bak bevegelsen. Han beskriver klubbene som en lederløs motstandsbevegelse. Målet er å ha en opptrent styrke som er klar til kamp når tiden er inne for handling, skriver NRK.

Minst tre aktivklubber er blitt etablert på sosiale medier siden i fjor sommer bare i Norge. På verdensbasis har det blitt opprettet over 100 ulike klubber fra oppstarten i 2020 til august i fjor. Det er anslått at hver klubb har mellom 5 og 25 medlemmer.

mest lest