FN er dypt bekymret over rasisme i Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. mars 2024 | 12:58

FN-eksperter uttrykker sterk bekymring for diskrimineringen av personer med afrikansk bakgrunn i Norge.

FN har oppfordret regjeringen til å ta nødvendige skritt for å engasjere personer av afrikansk opphav for å sikre deres fullstendige integrering i det norske samfunnet, uten fordommer, heter det i en pressemelding.

Dette skjer etter besøket til en ekspertgruppe som fokuserer på mennesker av afrikansk opprinnelse i Norge. Denne gruppen ble etablert i 2002 og opererer under FNs menneskerettighetsråd, men medlemmene er ikke ansatt av FN.

Gruppen observerte at Norge har etablert et politisk og institusjonelt rammeverk mot rasisme, samt implementert effektive tiltak for å bekjempe hatkriminalitet.

– Likevel møter folk med afrikansk opphav raseprofilering, hatefulle ytringer, rasistisk mobbing på skolene, barrierer i jobbsammenheng og tvangsfjerning av barn gjennom barnevernet. Og ikke alltid gjort på en mest hensiktsmessig måte med tanke på deres velferd, og i noen tilfeller har det resultert i traumatisering av noen barn og skapt frykt blant personer av afrikansk opprinnelse i Norge, sa arbeidsgruppen i en uttalelse etter besøket.

mest lest