Klimaforsker: – For å unngå klimakatastrofe, trenger vi en svært dødelig pandemi

Avatar photo
Publisert 18. mai 2024 | 22:19

Bill McGuire, klimaforsker og professor emeritus ved University College London og meddirektør for New Weather Institute, delte lørdag forrige uke en oppsiktsvekkende melding hvor han omtaler masseutryddelse av mennesker som en løsning på «katastrofale klimaendringer».

McGuire har nå slettet meldingen og har fulgt opp med en omformulering. Men først rakk den originale meldingen å nå ut til drøyt en halv million mennesker. Mange av de reagerte med vantro, og flere sikret seg skjermbilder.

«Hvis jeg skal være brutalt ærlig, er den eneste realistiske måten å få ned utslippene så mye som er nødvendig for å unngå et katastrofalt klimasammenbrudd, at den menneskelige befolkningen utsettes for en pandemi med en veldig høy dødsrate,» heter det i den opprinnelige meldingen fra klimaforskeren.

Etter å ha høstet mye kritikk, blant annet fra andre klimaforskere, valgte McGuire å slette meldingen. Han sier at han ikke angrer på innholdet, men at mange misforstod poenget hans.

– Jeg snakket om en dramatisk reduksjon i økonomisk aktivitet, ikke i menneskebefolkningen, skriver McGuire i et desperat forsøk på å redde seg selv i et svar til en kritiker som påpeker at han tok til orde for avbefolkning.

I en ny melding skriver McGuire at historisk sett har utslippene kun gått drastisk ned når samfunnet utsettes for «økonomiske sjokk», som for eksempel ved covid-19-pandemien.

– Den eneste måten å unngå klimakatastrofe, er om vi får utslippene ned med 50 prosent på 66 måneder eller mindre. For å få til dette, trenger vi en ny pandemi som er større og mer alvorlig enn covid-19.

McGuire forklarer i en annen melding at han ikke nødvendigvis ønsker seg en slik pandemi, men at han likevel ser det som den eneste realistiske måten å få ned utslippene nok til å unngå katastrofe.

Klimaforskerens resonnement er blitt avfeid som både moralsk forkastelig og uriktig i sosiale medier. Han anklages og for å fremme et anti-menneskelig tankegods som finnes i mer ekstreme segmenter av miljøbevegelsen.

McGuire har over 30.000 følgere på X, og har tidligere dukket opp på flere naturvitenskapelig programmer på BBC.

mest lest