NRK nekter å navngi iNyheter

Avatar photo
Publisert 18. juni 2024 | 18:31

Tirsdag publiserte NRK en sak om at nettpatruljen i Sør-Vest har valgt å straffeforfølge «en nettavis» etter at de nektet å fjerne en video som viser drapet på Karmøy.

Nettavisen som omtales i saken, er iNyheter. Men det får ikke leserne vite. Heller ikke redaktør Helge Lurås blir omtalt med navn i saken.

NRKs journalist Mari Wigdel kontaktet Lurås tirsdag og spurte om han ønsket å kommentere saken. Hun skriver at statskanalen ikke kommer til å navngi nettavisen.

– Vi kommer ikke til å navngi iNyheter og vi vil omtale deg som «redaktør av mediehuset», skriver hun i en SMS.

Lurås ønsker ikke å svare på spørsmål fra NRK om de ikke vil navngi iNyheter. Redaktøren har kommenter NRK-saken på X:

– For de som måtte lure: Det er iNyheter som er «medieaktøren» NRK her referer til. Men NRK nekter å skrive at det er iNyheter eller skrive mitt navn. Hvorfor, mon tro?

Statskanalen har hentet inn kommentar fra Ola Johan Settem, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

– Det er uvanlig, så langt jeg kjenner til, at mediehus publiserer denne typen videoer uten noen form for sensurering, og uten noen mer overbevisende begrunnelse for hvorfor det har offentlig interesse å publisere videoen på denne måten, sier han til NRK.

Han mener videoen iNyheter har delt står i kjernen av hva straffelovens paragraf 267a skal verne mot. Dette er loven som iNyheter er anmeldt for å overtrede av nettpatruljen i Sør-Vest.

Lovteksten i § 267a lyder som følger:

«Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som uberettiget gjør tilgjengelig for en annen bilde, film eller lydopptak av krenkende eller åpenbart privat karakter, for eksempel av noens seksualliv eller intime kroppsdeler, noen som utsettes for vold eller andre ydmykelser, eller noen som befinner seg i en svært sårbar eller utsatt situasjon.»

Redaktør Helge Lurås har tirsdag hyret Jon Wessel-Aas som advokat. Han mener saken reiser det store prinsipielle spørsmål om forholdet til pressefriheten.

– Dersom det skulle tas ut tiltale etter den aktuelle bestemmelsen mot en redaktør som har publisert en slik ikke-identifiserende video av en alvorlig voldshendelse som har skjedd i offentligheten, som ledd i en alminnelig redaksjonell nyhetssak om hendelsen og politiets oppfølgning, reiser det store prinsipielle spørsmål om forholdet til pressefriheten, skriver Wessel-Aas i en SMS til Medier24.

Han legger til at denne saken har betydning for hele pressen.

mest lest