– En skyting koster 75 millioner kroner

Avatar photo
Publisert 18. september 2023 | 15:38

Gjengvolden i Sverige fortsetter. Det har enorme økonomiske kostnader.

De siste 10 dagene har den svenske voldsbølgen medført syv drap. Totalt 39 mennesker er skutt og drept så langt i år. I 2022 var det 60 mennesker som ble drept i svenske skytinger.

Ser man bort fra frykten og de emosjonelle konsekvensene som følger med voldsbølgen i Sverige, så ser man en omfattende økonomiske kostnad.

Forskere som Sveriges Radio har snakket med forteller at en skyting hvor en person blir lettere skadd, og en annen blir alvorlig skadet, vil koste det svenske samfunnet rundt 75 millioner kroner.

– Dette tallet kommer vi frem til bare ved å se på de direkte kostnadene. Helsevesen, politi, rettsevesen, og så videre. Men så skal man ikke glemme de emosjonelle kostnadene, som angst og frykt. Dette er riktignok litt vanskelig å sette en prislapp på, forteller Mattias Öhmann, forsker ved universitetet i Uppsala til Expressen.

Den svenske regjeringen har kalt inn til krisemøte på bakgrunn av at politiet frykter flere drap i gjengkrigen som nå herjer i Sverige.

Flere ganger de siste ukene er det blitt skutt mot familiemedlemmer av gjengmedlemmer i Sverige, skriver Aftonbladet.

– Dette er en voldsbølge vi ikke har sett tidligere. Den er svært omfattende og krevende, sier politisjef Christer Birgersson sier til TV 2.

mest lest