Svensk polititopp slår alarm: – Sverige har ikke et system som fungerer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. september 2023 | 08:05

Unge som ikke har våpenerfaring, brukes til bestillingsdrap, ifølge den svenske polititoppen Jale Poljarevius.

Sverige har den siste tiden blitt rystet av en lang rekke voldelige handlinger knyttet til gjengkriminalitet. Den siste uken har Uppsala stått i sentrum siden en pågående gjengkonflikt førte til fire skytinger og to dødsfall.

Etterretningssjef Jale Poljarevius, forteller til SVT at stadig flere mindreårige trekkes inn i alvorlig kriminalitet.

Så langt i år, frem til 31. august, er det 84 påtalesaker hvor den antatte gjerningsmannen er mellom 15 og 17 år. For ti år siden var det åtte saker, ifølge tall fra det svenske Statsadvokatembetet.

Antall saker der den mistenkte gjerningsmannen er 14 år eller yngre har også økt kraftig. Frem til 31. august i år er det 31 saker hvor barn under 15 år er mistenkt for drap, drapsforsøk, drapsforberedelse, eller oppfordring til drap. For ti år siden var det fire saker.

Ifølge Jale Poljarevius blir det stadig vanligere at lederskikkelser utnytter unge ved å få dem til å gjøre forbrytelser og ta straffen. Mange skal ha blitt presset til å ta korte straffer for å bli fullverdige gjengmedlemmer.

– Man bruker deres unge alder, for man vet at Sverige ikke har et system som fungerer for ungdommer når det gjelder grove forbrytelser. Du kan drepe noen, og så får du to-tre års fengsel, maksimalt fire. Du får ikke mer, sier Poljarevius til SVT.

I løpet av de siste ti dagene har sju personer blitt skutt og drept i Sverige, i det som beskrives som gjengoppgjør.

Nå varsler den svenske regjeringen et krisemøte i Rådet mot organisert kriminalitet, for å se hva svenske myndigheter kan gjøre for å forebygge at barn og unge blir rekruttert til gjengene, opplyser Sveriges justisminister Gunnar Strömmer fra Moderaterna til SVT.

– Vi skal mobilisere den kriminalitetsforebyggende siden, sa Gunnar Strömme.

mest lest