Koffein reduserer risiko for en rekke sykdommer

Avatar photo
Publisert 18. oktober 2024 | 14:32

En fersk studie fra The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism melder gode nyheter til kaffeelskere: Moderat inntak av koffein kan redusere risikoen for flere hjerte- og stoffskiftesykdommer.

Forskningen viser at koffein kan ha en beskyttende effekt mot såkalt kardiometabolsk multimorbiditet (CM), som refererer til å ha to eller flere sykdommer som påvirker hjertet eller stoffskifte, som for eksempel type 2-diabetes, koronar hjertesykdom eller hjerneslag.

Studien peker på at moderat inntak av koffein, tilsvarende tre kopper kaffe per dag eller 200–300 mg koffein, kan redusere risikoen for å utvikle CM med opp til 48,1 prosent.

Funnene er spesielt relevante i lys av at en studie fra 2022 viser at forekomsten av CM har økt betydelig de siste årene. Mellom 2017 og 2018 ble det rapportert at 14,4 prosent av den amerikanske befolkningen led av slike sykdommer.

Studien brukte data fra UK Biobank, som inkluderte over 172 000 personer som inntok koffein regelmessig. Deltakerne var fri for kardiometabolsk sykdom ved studiens start, og resultatene viste at moderat koffeininntak kunne bidra til å redusere risikoen for å utvikle sykdommer som hjerteproblemer og diabetes.

Tidligere forskning har knyttet kaffedrikking til lavere risiko for én kardiometabolsk sykdom, men denne studien er den første som undersøker effekten på flere sykdommer samtidig.

Videre viser studien at personer med kardiometabolsk sykdom har betydelig høyere risiko for å dø av enhver årsak sammenlignet med friske individer. De som hadde CM, hadde nesten fire til syv ganger økt risiko for død. I tillegg var CM knyttet til økt psykisk stress og tap av fysisk funksjon.

Les også: Ekspert med råd til deg som opplever den frustrerende følelsen av å ikke få sove

En rekke helsebringende fordeler

Annen forskning har vist at koffein har en rekke andre flere helsefordeler utover redusert risiko for hjertesykdom.

Noen studier har vist at moderat kaffeinntak kan redusere risikoen for visse krefttyper, som leverkreft og tykktarmskreft.

Ettersom koffein har antioksidantegenskaper, kan det bidra til å bekjempe betennelser og beskytte celler mot oksidativt stress, noe som kan spille en rolle i forebygging av kroniske sykdommer.

Moderat inntak av kaffe kan videre være forbundet med lavere risiko for nevrodegenerative sykdommer som Parkinsons og Alzheimers, samt innehar en beskyttende effekt mot leverproblemer som skrumplever og ikke-alkoholisk fettleversykdom.

Koffein kan også redusere risikoen for gallestein, forbedre tarmhelse ved å fremme regelmessig fordøyelse, og potensielt beskytte mot visse autoimmune sykdommer som multippel sklerose.

Også humøret kan forbedres, samt kan kaffe redusere risikoen for depresjon. Studier har vist at moderat kaffedrikking kan være knyttet til lavere risiko for selvmord og depressive symptomer, sannsynligvis på grunn av koffeinets evne til å stimulere nevrotransmittere som serotonin og dopamin, som er viktige for regulering av humør.

I tillegg kan koffein forbedre kognitiv funksjon og årvåkenhet, noe som kan øke produktivitet og mental skarphet. Studier viser dessuten at koffein kan bidra til økt fysisk ytelse ved å stimulere sentralnervesystemet og forbedre utholdenhet, spesielt under fysisk aktivitet. Videre har koffein også blitt knyttet til bedre metabolsk helse utover fordelene med økt fysisk prestering ved at koffein direkte fremmer fettforbrenning og øker hvilemetabolismen, noe som kan hjelpe med vektkontroll.

Les også: Stor økning i markedet for medisinsk sopp

Moderasjon og planlegging er nøkkelen

Gitt de mange helsefordelene ved koffein, er det ingen grunn til å nøle med å nyte kaffen sin. Å inkludere moderate mengder kaffe i kostholdet kan bidra til både fysisk og mental velvære.

Likevel er det viktig å merke seg at tidspunktene for koffeininntak kan påvirke energinivåene våre. Forskning viser at det kan være lurt å unngå å drikke kaffe umiddelbart etter man våkner, ettersom dette kan forstyrre kroppens naturlige produksjon av kortisol, et hormon som bidrar til å regulere energinivåene. Når kortisolnivåene synker senere på dagen, kan dette føre til en følelse av tretthet.

Det anbefales derfor å vente en stund etter å ha våknet før man nyter morgenkaffen, for å maksimere både energinivå og velvære gjennom dagen. Gjerne 60 til 90 minutter etter man har våknet.

Naturligvis bør man heller ikke drikke kaffe for sent på dagen. Koffein har en nedbrytningstid på omtrent 3 til 7 timer, avhengig av individuelle faktorer som metabolisme, alder og genetikk. Dette kan påvirke søvnkvaliteten så vel som evnen til å sovne, dersom konsumert for sent på dagen. For å sikre en god natts søvn, anbefales det å unngå koffeinholdige drikker og matvarer etter tidlig ettermiddag.

Og merk at selv om moderat koffeininntak kan være gunstig, advarer forskerne om at høyt inntak kan være skadelig for hjertet: Symptomer som hjertebank, høyt blodtrykk, angst og søvnløshet kan oppstå ved for høyt inntak. Forskere oppfordrer derfor til moderasjon og anbefaler at personer med hjertesykdom rådfører seg med lege for å vurdere sin koffeinfølsomhet.

mest lest